Koe uusi yle.fi

Oma luokkahuone rauhoittaa yläkoululaiset – opettajakunnassa soraääniä

Koululuokkien levottomuuden ja oppimisvaikeuksien vuoksi on ryhdytty miettimään uudenlaisia tapoja tehdä koulutyöstä sujuvaa. Hyrynsalmen yhtenäiskoulun oppilaat istuvat suurimman osan tunneista samassa luokassa. Tilanne, jossa oppilaiden sijaan opettaja kiertää luokasta toiseen, on kuitenkin ristiriitoja herättävä.

ilmiöt
YLE / Kalle Niskala

Hyrynsalmen yhtenäiskoulun yläkoulun oppilaat istuvat yhdessä ja samassa luokassa, eli niin sanotussa kotiluokassa lähes kaikki tuntinsa. Luokan ovelta oppitunnin kulkua seuraava rehtori Veli-Pekka Mäkeläinen summaa kulunutta lukukautta.

– Viime syksynä, koulun alkaessa meillä siirryttiin tähän. Tämä on varmasti ollut muutos aineopettajille. He ovat nyt niitä jotka kiertävät, eivät enää oppilaat, sanoo Veli-Pekka Mäkeläinen.

Koulun tilojen tehokkaampi käyttö oli myös yksi syy siihen, miksi Hyrynsalmen yhtenäiskoululla siirryttiin kotiluokkaan. Myös tuntien kulkua haluttiin sujuvammaksi.

– Erityisesti tuntien alkamiset ovat monissa kouluissa rauhattomia, niin oli välillä meilläkin. Mielestäni nyt on tilanne on siltä osin rauhoittunut, kun oppilaat tietävät suoraan luokkansa, paikkansa ja pulpettinsa, sanoo oppilaanohjaaja Tuula Väisänen.

Kotiluokan myötä oppilaiden tavarat säilyvät myös luokassa. Lisäksi oman kotiluokan vieressä sijaitsevat kaapit ovat jatkuvasti lähellä.

– Oppilaat pystyvät jäämään luokkaan välitunneiksi.

Kotiluokka antaa turvaa myös turvaa.

– Tulevia seiskaluokkasiakaan ei jännitä, että eksyvätkö he isossa koulussa. Voin sanoa, että teillä on oma luokka lukuaineiden osalta. Käsitöitä, kuvaamataitoa, kotitaloutta ja fysiikkaa, sekä kemiaa opetetaan edelleen niitä varten varatuissa luokissa, kertoo Tuula Väisänen.

Tyhjä luokkahuone
YLE / Antti Eintola

Osa opettajista ei innostu kotiluokasta

Samaan aikaa historian tuntia pitävä opettaja Markku Korteniemi antaa kotiluokasta oman mielipiteensä.

– Kyllähän tämä varmasti oppilaiden liikkumista on rauhoittanut. Kaikkia meitä aineopettajia tämä ei miellytä. Meidän näkökulmasta se tarkoittaa, että välitunnit menevät tavaroita siirrellessä toiseen luokkatilaan. Jos minulla edelleen olisi oma luokka, niin kaapeista löytyisi runsaasti enemmän keräämääni materiaalia. Seinillä olisi historian ryhmätöiden satoa, Korteniemi kuvailee kotiluokan vaikutusta opettajien työpäivään.

Historian opettaja Markku Korteniemi ei koe tunneillaan järjestyshäiriöitä. 8-luokan oppilaat puolestaan pitävät kotiluokkaa luontevana.

– Ei tarvitse juosta luokasta toiseen ja saa olla lähes aina yhdessä luokassa, sanovat oppilaat.

Oppilaan ohjauksesta vastaava Tuula Väisänen jatkaa kertomalla, että oppilaiden myöhästymiset ovat myös vähentyneet.

– Tosin opettaja voi joskus olla myöhässä kuljettaessaan tavaroita luokasta toiseen.

Kotiluokka pakottaa myös muuttamaan ajatuksia sähköisen koulunkäynnin suuntaan.

– Nyt, jos koskaan opettajilla on ollut mahdollista karsia sitä iänikuista tavaraa pois. Tietotekniikan ja älylaitteiden myötä oppimateriaali on muutenkin koneilla ja netissä, Väisänen korostaa.

Hyrynsalmen yhtenäiskoulun rehtori Veli-Pekka Mäkeläinen muistelee, kuinka koulumaailmaa on sanottu kankeaksi.

– Vanhoissa materiaaleissa on puolensa, mutta nyt on kaikin puolin uusiutumisen aika.