"Homous ei ole normaalia, mutta siitä voi eheytyä"

Maailman epäoikeudenmukaisuus vihastuttaa romanialaista Samuelia eniten. Hän tekee vapaaehtoistyötä ja uskoo muuttavansa maailman paremmaksi paikaksi. Yhden asian hän toivoo säilyvän ennallaan: avioliitto kuuluu vain miehelle ja naiselle. Samuelin haastattelu on osa 10-osaista juttusarjaa Euroopasta.

Brasovin juna-asema Romaniassa. Kuva: Eve Väyrynen

Romanialainen koodari Samuel Podina, 26, pitää hengellisyyttä elämänsä tärkeimpänä asiana.

Hän käy kirkossa joka sunnuntai.

- Meidän jumalanpalveluksemme ovat tosi moderneja. Laulamme sähkökitaran säestyksellä biisejä, jotka olemme säveltäneet itse. Olen vapaampi uskonnon suhteen kuin ortodoksit enkä ollenkaan konservatiivinen.

Romaniassa ei ole virallista valtionkirkkoa, mutta noin 85 prosenttia romanialaisista on ortodokseja.

Liberaali suhtautuminen uskontoon tarkoittaa Suomessa esimerkiksi tasa-arvoisen avioliittolain kannattamista. Samuelille samaa sukupuolta olevien ihmisten liitot ovat liikaa.

- Kyllä maailmassa pitää olla joitain moraalisääntöjä. Homot eivät saa mielestäni mennä naimisiin. Kahden miehen välinen suhde ei vain ole normaalia. He sanovat, että se on, mutta kun mietit tarkkaan, niin tajuat, että se on luonnotonta!

Samuel selventää omaa ajatteluntapaansa rönsyillen. Kaiken lähtökohtana on hänen uskonsa Jumalaan ja Raamattuun.

- En vihaa homoja enkä tuomitse heidän elämäntapaansa. Jumala rakastaa heitäkin, ja he voivat eheytyä. Olen kuullut paljon tarinoita homomiehistä, jotka parantuivat ja menivät naimisiin naisen kanssa.

Suomessa tällaisia puheenvuoroja kuulee enää hyvin harvoin: homoudesta ei kenenkään tarvitse "parantua". Ilmapiiri on päinvastoin muuttunut hiljalleen avoimemmaksi.