Katri Komi: Yllättävän moni ei tiedä, että EU-vaaleissa on koko maassa sama lista

Toinen syy vähäiseen äänestysintoon on, että EU ei kiinnosta ja äänestämättä jättäminen kuvitellaan kannanotoksi, sanoo kansanedustaja Katri Komi (kesk.). Hän kuitenkin muistuttaa, että jos kaupungissa 60 prosenttia äänestää ja maaseudulla 30 prosenttia, kaupunkilaisen ääni vastaa kahta ääntä ja maaseudulla asuvan yhtä.

Kotimaa
Katri Komi on neljännen kauden kansanedustaja.
Katri KomiTimo Ikonen / Yle

Kansanedustaja Katri Komi on huolissaan vähäisestä äänestysinnosta.

– Minua huolestuttaa, että yllättävän moni sanoo jättävänsä äänestämättä siksi, että hän ei kannata EU:ta. He käyttäytyvät ikäänkuin näissä vaaleissa päätettäisiin EU:hun liittymisestä.

– Toinen huolestuttava asia on, että ehdokasasettelu on aika monelle edelleen epäselvä. He eivät tiedä, että EU-vaaleissa voi äänestää joka ikistä ehdokasta. Eri puolilla Suomea on samat ehdokkaat.

Katri Komi on törmännyt asiaan jakaessaan vaaliesitteitä. Moni jättää esitteen ottamatta sanoen, että ei ole täältäpäin kotoisin eikä siksi voi äänestää täkäläistä ehdokasta.

Eteläsavolaisena Katri Komi rohkaisee kaikkia maaseudun asukkaita äänestämään EU-vaaleissa. – Ei anneta etua suurille kaupunkiseuduille, joissa kenties äänestetään 60-prosenttisesti ja maaseudulla ehkä 30-prosenttisesti, jos huonosti käy. Silloin meillä maaseudun asukkailla on yksi ääni, ja kaupunkilaisilla kaksi ääntä.

– Yritetään vaikuttaa omalla painoarvolla, kun kerran meillä on oikeus äänestää. Maatalouspolitiikka ja rakennepolitiikka ovat erityisen tärkeitä asioita itäsuomalaisille, sanoo Joroisista kotoisin oleva Katri Komi.