1. yle.fi
  2. Uutiset

Kempeleen uudesta hautausmaasta halutaan rauhan tyyssija keskelle asutusta

Hautausmaa valmistuu ensi kevääksi Kempeleen Kokkokankaalle, aivan pientaloalueen kylkeen. Hanke on Suomessa harvinainen, sillä uusia hautausmaita ei enää juuri rakenneta.

hautausmaat
Kempeleen Kokkokankaan uusi hautausmaa.
Pasi Punkari / Yle

Kempeleen seurakunta rakennuttaa Kokkokankaan seurakuntatalon viereen uutta hautausmaata. Tämä on harvinainen työmaa, sillä yleensä hautausmaita vain laajennetaan tai saneerataan.

Kempeleessä uuden hautausmaan rakentamiseen päädyttiin, koska vanhalla hautausmaalla ei ollut enää laajennusmahdollisuutta.

– Sen kuudentoista vuoden aikana, mitä olen seurakunnassa työskennellyt, ei ole tullut uutta hautausmaahanketta vastaan, sanoo Kempeleen seurakunnan talousjohtaja Anneli Salo.

Kyseessä on lähes kolmen miljoonan euron rakennushanke, mutta seurakunta selviää urakasta ilman lainarahaa.

– Mietimme aina pitkäjänteisesti, milloin rakennetaan ja mihin rahat riittävät. Niinpä tähänkään hankkeeseen ei ole tarvittu lainarahaa, Salo kertoo.

Puistomainen rauhoittumisen paikka

Aluksi Kokkokankaalle valmistuu noin kahden hehtaarin alue. Hautausmaata on mahdollista laajentaa tulevaisuudessa lähes kuuden hehtaarin alueelle. Suunnittelussa on Anneli Salon mukaan otettu huomioon kunnan toive säilyttää puistoalueita.

– Haluamme tästä sellaisen rauhoittumisen tyyssijan kuntalaisille.

Koska uusi hautausmaa tulee aivan Kokkokankaan pientaloalueen ytimeen, on myös asukkaiden mielipidettä kuunneltu jo suunnitteluvaiheessa.

– Vaikka hautausmaa on ihan asutuksen keskellä, ei vastustusta ollut. Pieniä ehdotuksia tuli, jotka otimme huomioon, kertoo Kempeleen seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Reino Laitinen.

Laitisen mukaan hautausmaalla voidaan hoitaa myös siunaukset. Tilat löytyvät viereisestä seurakuntatalosta.

– Siunaaminen voi tapahtua täällä paikan päällä seurakuntakeskuksessa. Soittokellot ja muu tarvittava löytyy.

Uusi hautausmaa otetaan käyttöön ensi vuoden huhtikuussa piispan tarkastuksen jälkeen ja ensimmäisiä uurnasiunauksia voidaan tehdä heti ensi kesänä.

Lue seuraavaksi