Kohumeklari Kerviel päätyi telkien taakse Etelä-Ranskassa

Tukijoidensa mielestä Kervielistä on tehty syntipukki. 37-vuotias entinen meklari on vakuuttanut, että hänen esimiehensä tiesivät, mitä hän oli tekemässä. Ranskalaispankki melkein romahti Kervielin johdannaiskauppojen vuoksi.

Ulkomaat
Jérôme Kerviel pidätysmääräyksensä jälkeen Ranskan Mentonissa 18. toukokuuta.
Jérôme Kerviel pidätysmääräyksensä jälkeen Ranskan Mentonissa 18. toukokuuta.Anne-Christine Poujoulat / AFP / Lehtikuva

Miljarditappioiden aiheuttamisesta ranskalaispankille tuomittu Jérôme Kerviel on pidätetty Etelä-Ranskassa myöhään sunnuntai-iltana. Kervielin on määrä aloittaa kolmen vuoden vankeustuomionsa suorittaminen. Ranskan korkein valitustuomioistuin hylkäsi Kervielin valituksen maaliskuussa.

Miehen oli määrä ilmoittautua poliisille sunnuntaina keskiyöhön mennessä. Sunnuntaina Kerviel uhkasi pysyvänsä Italiassa. Myöhemmin hän muutti mieltään ja ylitti rajan jalkaisin myöhään sunnuntaina. Hänet pidätettiin Mentonissa. Vielä ei ole selvää, missä hän istuu varsinaisen tuomionsa. Aamulla mies siirrettiin Nizzaan.

– Taistelu jatkuu. Société Générale -pankki ja liike-elämä yleensä tulevat vielä kuulemaan minusta, Kerviel sanoi muutamia tunteja ennen pidätystään. Hänestä on vuosien varrella tullut jonkinlainen korruptoituneen finanssimaailman vastainen taistelija, joka on saanut kannattajia niin vasemmistosta kuin katolisesta kirkosta. Tukijoiden mielestä Kervielistä on tehty syntipukki.

Vuonna 2008 ranskalainen Société Générale -pankki liki romahti Kervielin aiheuttamien 4,9 miljardin euron menetysten vuoksi. Kerviel tuomittiin väärennyksestä, luottamusaseman väärinkäytöstä ja väärien tietojen kirjaamisesta pankin tietojärjestelmään. Hän ei ole kiistänyt syyllisyyttään, mutta on huomauttanut, että hänen esimiehensä tiesivät, mitä hän oli tekemässä. Oikeus on kuitenkin kerta toisensa jälkeen tukenut pankkia, jonka mukaan Kerviel toimi yksin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters