Hyppää sisältöön

Kummisedän kuvaaja Gordon Willis on kuollut

Syvien varjojen maalarina tunnettu kuvaaja uudisti 1970-luvulla elokuvan ilmeen.

Elokuvaaja Gordon Willis kuoli sunnuntaina. Hän oli kuollessaan 82 vuoden ikäinen.

Willis oli yksi 1970-luvun tärkeimpiä amerikkalaisia kuvaajia, ja hänen tyylinsä vaikutti huomattavasti niin tuon ajan kuin myöhempienkin aikojen elokuviin.

Tunnetuimpia Willsin kuvaamia elokuvia ovat Kummisetä-trilogia sekä monet Woody Allenin kanssa yhteistyössä syntyneet elokuvat (mm. Manhattan, Annie Hall__ja Interiors).

Elokuvaharrastajien keskuudessa Willis muistetaan erityisesti kyvystä käyttää varjoja kuvaamiensa elokuvien tärkeänä osana. Hän sai faneiltaan tyyliinsä sopivan lempinimen "pimeyden prinssi".

Näyttelijä Marlon Brando elokuvassa Kummisetä (1972). Kuva: EPA

Isollekin yleisölle tuttuja ovat ensimmäisenKummisedän(1972) syvät varjot, joiden on kerrottu ensialkuun järkyttäneen tuotantoyhtiö Paramountin johtajia. Sittemmin Marlon Brandon varjojen uurtamasta kasvokuvasta on tullut yksi klassikkoelokuvan tunnusmerkeistä.

Ei pelkkiä varjoja

Gordon Willis ei saanut uransa aikana Oscar-palkintoa yhdestäkään kuvaamastaan elokuvasta. Vuonna 2009 Yhdysvaltain elokuva-akatemia kuitenkin muisti häntä elämäntyön Oscarilla.

Willisin elämäntyö ei rajoittunut varjojen maalaamiseen. Hänen monipuolisuudestaan todistavat niinkin erinäköiset elokuvat kuin Woody Allenin mustavalkoinen New York -tunnelmointi _Manhattan _(1979), kuviltaan ylenpalttinen musikaali _Pennejä taivaasta _(1981) ja Watergate-trilleri _Presidentin miehet _(1976).

Willis teki paljon töitä Kummisetä-elokuvien ohjaajan Francis Ford Coppolan, Alan Pakulan ja Woody Allenin kanssa. Allenille hän kuvasi kaikkiaan kahdeksan elokuvaa.

Willisin ura kuvaajana päättyi vuonna 1997.Hänen kolme vuosikymmentä kestänyt uransa päättyi elokuvaan Pahan oma, joka oli myös Pakulan viimeinen ohjaus.

.
.