Oulun Kiikelin saari taas opiskelijoiden puuhamaana

Oulun kauppatorin vieressä sijaitseva Kiikelinranta on tulevien arkkitehtien harjoittelutanner. Tänä suvena alueelle nousee huvimaja – viime vuonna opiskelijat rakensivat alueelle sillan.

kulttuuri
Sonja Immonen ja Auri Vallinmäki
Iita Pirttikoski / Yle

Oululaisia arkkitehtiopiskelijoita on – heidän omien sanojensa mukaan – pidetty tietokoneisiin kahlittuna läpi pitkän talven. Kiikelinrantaan huvimajaa viiden päivän ajan rakentavat opiskelijat osaavatkin nyt ottaa ilon irti käytännön työstä.

– Mukavaa ajanvietettä ja ruumiillista työtä sisällä istumisen vastapainoksi, lapion varressa hengästyneenä puurtava ensimmäisen vuoden opiskelija Sonja Immonen toteaa.

Hän on ollut tänä keväänä pystyttämässä useampaakin rakennusta, tosin vielä hieman 25-neliöistä huvimajaakin vaatimattomamman kokoisia.

– Pienoismalleja, Immonen nauraa.

Mukavaa ajanvietettä ja ruumiillista työtä sisällä istumisen vastapainoksi.

Sonja Immonen

Valmiiksi jyrsityistä puukappaleista koottavan kuutiomaisen huvimajan on tarkoitus valmistua perjantaina, ja sen jälkeen rakennus on ulkoilijoiden vapaassa käytössä.

Yhden kesän ihmeistä pysyviksi kaupunkikohteiksi

Vastaavanlainen työpaja on tuottanut Kiikeliin katsottavaa aiempinakin vuosina. Alkuperäisenä tarkoituksena oli tehdä väliaikaisia rakennelmia, jotka purettaisiin pois syksyn tullen. Pajan tuotokset ovat kuitenkin nyt pidentäneet elinkaartaan, sillä esimerkiksi keväällä 2013 Elban saarelta Kokkosaareen rakennettu silta seisoo vielä tukevasti paikallaan.

– Paviljonki säilyy jonkun vuoden, Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan opettaja Antti Karsikas arvioi.

Opiskelijavetoisesti suunnitellut ja pystytetyt rakennelmat muokkaavat Kiikelin maisemaa, mutta koko aluetta innokkaiden nikkaroijien ei ole tarkoitus vallata.

– Ei tästä kuitenkaan mitään huvipuistoa ole tulossa, että joka nurkalla olisi jotain, Karsikas lupaa nauraen.