1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

EU-asiantuntija: Marssijärjestyksessä komissaarin paikka kuuluu kokoomukselle

Vihreiden Heidi Hautala ilmoittautui tänään ehdolle Suomen EU-komissaariksi. SDP:n piiristä paikalle on tarjottu Jutta Urpilaista. Asiantuntijan mukaan takana saattaa olla pelkkä EU-vaalikampanjointi.

politiikka
Talouskomissaari Olli Rehn ja EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso lehdistötilaisuudessa.
Talouskomissaari Olli Rehn (oik.) ja EU:n komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso lehdistötilaisuudessa Brysselissä marraskuussa 2013.Olivier Hoslet / EPA

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoman mukaan vain kokoomuksen päätös jostain syystä luopua EU-komissaarin paikasta voisi avata mitään mahdollisuuksia muiden puolueiden ehdokkaille.

Suomalaisen käytännön mukaan eurokomissaarin paikka kuuluu edellisissä eduskuntavaaleissa eniten paikkoja saaneelle puolueelle. Käytännössä komissaariehdokkaan esittämsessä on ollut ratkaiseva rooli istuvalla pääministerillä, sanoo Aunesluoma.

Aunesluoma muistuttaa, että valtioiden asettamiin ehdokkaisiin voi vaikuttaa se, minkälaisia salkkuja komissiosta on tarjolla ja minkälaista kokonaisuutta komissiota muodostava pääkomissaari tavoittelee. Yksi tällainen tekijä on Aunesluoman mukaan komission sukupuolijakauma. Tähän asti Suomessa varteenotettavimpana ehdokkaana komissaarin paikalle on pidetty pääministeri Jyrki Kataista (kok.)

– Jos Katainen itse valitaan johonkin toiseen tehtävään, niin sitten se kylllä ehkä avaa enemmän tätä poliittista dynamiikkaa, sanoo Aunesluoma.

Aunesluoman mukaan poliitikkoja saattaa innostaa nyt kotimaan politiikan tilanne, jossa markkinoilla on yhtä aikaa hallituksen jättävä pääministeri ja valtiovarainministeri. Osansa keskustelussa erilaisista ehdokkaista voi olla EU-vaalikampanjoinnillakin, Aunesmäki pohtii.

Suomen eurokomissaari saattaa vaihtua jo sunnuntaisten EU-vaalien jälkeen, jos nykyinen talouskomissaari Olli Rehn (kesk.) tulee valituksi ja ottaa paikan europarlamentissa vastaan. Ajoitus sattuisi hyvin yhteen sen kanssa, kun Katainen luopuu pääministerin tehtävästä.

– Katainenhan voisi sitten heinäkuun alusta mennä komissioon sitten tähän aika järeään pätkäpestiin talousasioista vastaavaksi komissaariksi, Aunesluoma toteaa.

Jos Rehniä ei valita eurovaaleissa tai jos hän ei ota paikkaa vastaan, siirtyy Suomen komissaarin pohdinta syksyyn, jolloin uusi komissio valitaan.

Kokoomuksen puoluesihteeri: Käytäntöä ei ole syytä muuttaa

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen katsoo, että seuraava komissaarin paikka kuuluu yksiselitteisesti kokoomukselle. Turusen vetoaa suomalaiseen koko EU-jäsenyyden ajan jatkuneeseen perinteeseen, että pääministeri nimittää käytännössä eduskunnan suurimman puolueen edustajan komissaariksi.

- Tämän perinteen muuttamiselle on hankala nähdä perusteita, sanoo Tujunen.

Lue seuraavaksi