1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

"En tajunnut" – moni autoilija kuutamolla hälytysautojen valoista ja sireeneistä

Hölmöilevät autoilijat aiheuttavat hankaluuksia etenkin hälytysajossa oleville ambulansseille. Poliisi joutuu joskus ajamaan pysäytysvalo päällä auton perässä jopa autoilijan kotipihaan asti.

Punainen valo käskee pysähtymään, pelkkä sininen väistämään. Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Suuri osa autoilijoista reagoi väärin ambulanssien, paloautojen ja poliisin hälytysvaloihin. Etenkin ambulanssit kohtaavat päivittäin tilanteita, joissa autoilijat eivät osaa väistää ambulanssia oikein.

– Harvemmin tehtävät sujuvat ilman näitä ongelmia. Pahinta on se, kun edellä oleva auto lyö jarrut pohjaan. Missään nimessä ei saisi pysähtyä, vaan hidastaa ja antaa tietä, kertoo vastaava ensihoitaja Suvi Tuovinen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Tuovisen mukaan hälytysajoneuvojen huomiointi liikenteessä on mennyt viime vuosina huonompaan suuntaan. Ongelmia tulee etenkin kaupunkialueilla, kun tiet ovat kapeat ja väistötilaa vähän.

Venäläisautoilijat aiheuttavat paljon vaaratilanteita, mutta suomalaisetkin osaavat. Valppaus lopahtaa helposti, jos ajon aikana puuhaa jotain muuta.

– Ihmiset puhuvat ajon aikana puhelimessa tai kuuntelevat musiikkia niin kovaa, etteivät huomaa takaa tulevaa ambulanssia. Sitten tulee näitä hölmöjä tempauksia.

Valistusta Facebookissa

Myös poliisi on huomannut, että poliisiauton hälytysvalo aiheuttaa autoilijoissa hämmennystä. Pohjois-Karjalan poliisi kysyi Facebookissa viime viikolla autoilijoilta poliisin pysäytysvalon väriä.

Ihmiset puhuvat ajon aikana puhelimessa tai kuuntelevat musiikkia niin kovaa, etteivät huomaa takana tulevaa ambulanssia. Sitten tulee näitä hölmöjä tempauksia.

Suvi Tuovinen

Epätietoisuutta ilmeni siinä määrin, että poliisi julkaisi omalla Facebook-sivullaan asiaa selventävän kuvan. Sitä on jaettu yli 800 kertaa.

Kaakkois-Suomen liikennepoliisi Jari Strengell sanoo, että autoilijaa joudutaan joskus seuraamaan pysäytysvalo päällä useita kilometrejä ennen kuin hän ymmärtää pysähtyä.

– Siinä saatetaan ajella kohdehenkilön kotipihaan asti. Selitys on, että en huomannut sitä valoa tai en tajunnut, että se minua koskettaa. Kyllä pitäisi tajuta, jos poliisi ajaa kilometritolkulla perässä, Strengell toteaa.

Näin tulkitset hälytysvaloja oikein

Kun poliisiauto näyttää edessä ajavalle punaista ja sinistä vilkkuvaa valoa, niin auto on pysäytettävä ensimmäiseen mahdolliseen turvalliseen paikkaan. Punaista valoa saavat käyttää poliisi, tulli ja rajavartiolaitos.

Selitys on, että en huomannut sitä valoa tai en tajunnut, että se minua koskettaa. Kyllä pitäisi tajuta, jos poliisi ajaa kilometritolkulla perässä.

Jari Strengell

Pelkkä sininen valo ja sireeni tarkoittavat sitä, että autoilijan ei tarvitse pysähtyä vaan väistää takaa tulevaa hälytysajoneuvoa. Sinistä valoa käyttävät poliisiautot, paloautot ja ambulanssit.

Hälytysajoneuvot panevat pillit päälle tarpeen mukaan. Poliisin ja pelastuslaitoksen autojen sireenit poikkeavat hiukan toisistaan.

Tietöiden teossa käytetään keltaoransseja, pyöriviä tai välkkyviä varoitusvaloja. Ne varoittavat tienkäyttäjiä työmaa-ajoneuvosta tai lähistöllä tehtävästä tietyöstä.

Klo 10.09 tekstiin lisätty, että punaista pysäytysvaloa saavat poliisin lisäksi käyttää tulli ja rajavartiolaitos.