1. yle.fi
  2. Uutiset

Serbian tulvat uhkaavat tärkeää voimalaa – video

Nikola Teslan voimala tuottaa sähkön puolelle Serbiaa ja lähes koko Belgradille. Osa voimalasta on jo suljettu varotoimenpiteenä.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijät auttavat iäkästä asukasta turvaan tulvien tieltä.
Taistelu ennätyksellisen kokeita tulvia vastaan jatkuu edelleen Serbiassa ja Bosniassa. Kroatiasta laskevan Savajoen uusi tulva-aalto uhkaa alueen asukkaita ja taloutta.

Taistelu ennätyksellisen kokeita tulvia vastaan jatkuu edelleen Serbiassa ja Bosniassa. Kroatiasta laskevan Savajoen uusi tulva-aalto uhkaa alueen asukkaita ja taloutta.

Bosniassa noin puoli miljoonaa ihmistä on evakuoitu tai joutunut lähtemään kodeistaan. Bosnian ulkoministerin Zlatko Lagumdzijan mukaan tulvat koskettavat useampaa kuin joka neljättä Bosnian neljästä miljoonasta asukkaasta.

Sata tuhatta asuntoa tai rakennusta ei ole käyttökunnossa ja noin miljoona on ilman puhdasta vettä, kertoo Lagumdzija. Tulvan aiheuttamat tuhot ovat hänen mukaansa hirvittäviä.

Kuolonuhreja on ainakin 38. Serbiassa evakuoituja on noin 25 000.

Savajoen uuden tulva-aallon uskotaan tavoittavan Serbian pääkaupungin Belgradin seudun viimeistään keskiviikkona.

Serbiassa pelätään eniten maan suurimman voimalaitoksen puolesta. Belgradin lounaispuolella sijaitsevaa voimalaa suojaamaan on rakennettu valleja heikkasäkeistä

Vallien rakentamiseen on osallistunut satoja vapaaehtoisia. Poliisi on vedonnut lisäsäkkien saamiseksi.

Nikola Teslan voimala tuottaa sähkön puolelle Serbiaa ja lähes koko Belgradille. Osa voimalasta on jo suljettu varotoimenpiteenä. Jos vesi ylittää esteet, voidaan koko laitos joutua sulkemaan.

Lisäongelman muodostavatn 1990-luvun Jugoslavian hajoamissodissa maahan jääneet miinat, jotka ovat liikkuneet tulvien mukana. Myös miinoista varoittavia kylttejä on siirtynyt sijoiltaan.

Tulva-alueella on satanut enemmän kuin kertaakaan sen jälkeen, kun tilastoja alettiin pitää 120 vuotta sitten. Serbia ja Bosnia ovat vedonneet kansainvälisen avun saamiseksi tuhoalueille.

Lue seuraavaksi