Seinäjoki mukaan kansainväliseen rokotetutkimukseen

Sairaalainfektiolta suojaavaa rokotetta tutkitaan nyt myös Seinäjoen rokotetutkimusklinikalla. Clostridium difficile-niminen sairaalabakteeri on Suomessa yleisin hengenvaarallisia infektioita aiheuttava bakteeri, jota vastaan ei ole vielä suojaavaa rokotetta.

rokotteet
Rokotus.
Yle

Seinäjoen rokotetutkimusklinikka on mukana kansainvälisen rokotetutkimuksen kolmannessa vaiheessa. Clostridium difficile on Suomessa yleisin hengenvaarallisia sairaalainfektioita aiheuttava bakteeri.

– Clostridium difficile- tautitaakka on suuri, ja Suomessa siihen sairastuu vuosittain 5000 potilasta. C.difficile-ripuli aiheuttaa paljon sairaalahoitoja ja hidastaa potilaiden toipumista muun muassa leikkauksista, sanoo professori Timo Vesikari Rokotetutkimuskeskuksesta.

Bakteerin aiheuttaman vakavan suolistosairauden oireet vaihtelevat lievästä ripulista hengenvaaralliseen paksusuolentulehdukseen. Sairastumisriski kasvaa iän myötä, ja Seinäjoella tutkimuksiin halutaan mukaan vapaaehtoisia yli 50-vuotiaita henkilöitä, jotka ovat menossa kirurgiseen toimenpiteeseen tai ovat olleet kuluneen vuoden aikana ainakin kahdesti sairaalahoidossa ja saaneet systeemistä antibioottihoitoa.

Rokotetta tutkitaan 17 maassa ja 200 eri tutkimuspaikassa. Rokotteen toivotaan antavan tehokkaan suojan potilaille suoliston kautta leviävää sairaalainfektiota vastaan.