1. yle.fi
  2. Uutiset

Kasvitieteellisessä puutarhassa alkaa mittava remontti

Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan alue uusitaan perusteellisesti lähivuosien aikana. Lähiviikkoina puutarhan kasvihuoneiden edusta revitään kokonaan auki ja suljetaan yleisöltä.

Kotimaan uutiset
Vajaan hehtaarin kokoinen viheralue kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneiden edustalla kaivetaan auki ja koko alue rakennetaan uudestaan. Rakennus- ja uudelleenistutustyöt kestävät elokuulle 2015. Kuva: Vesa Marttinen/Yle
Vajaan hehtaarin kokoinen viheralue kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneiden edustalla kaivetaan auki ja koko alue rakennetaan uudestaan. Rakennus- ja uudelleenistutustyöt kestävät elokuulle 2015.

Kasvitieteellisessä puutarhassa alkaa muutaman viikon sisällä mittava puutarhan uudistukseen liittyvä rakennustyö. 1800-luvun lopulla valmistuneen Palmusaliksi nimetyn kasvihuoneen edusta kaivetaan kokonaan auki.

– Vajaan hehtaarin kokoinen alue revitään tästä kokonaan auki ja rakennetaan uudestaan. Alue pysyy kokonaan suljettuna ensi vuoden elokuulle asti, kertoo ylipuutarhuri Pertti Pehkonen.

Puutarhan arboretum-puoli sekä kasvihuoneet ja rannan puoleinen puisto pysyvät normaalisti yleisön käytössä.

Pitkälle ajanjaksolle ajoittuva puutarhan uudistamistyö alkoi jo kolmisen vuotta sitten, kun Unioninkadun puoleinen aita uusittiin. Viime vuoden keväänä uusittiin Kaisaniemen rannan puoleinen aita ja joitain pihakäytäviä. Nyt alkava rakennustyö on suurin yksittäinen puiston uudistamiseen liittyvä työ.

Helsinki-moreenia pinnan alla

Palmusalin edustalla olevalla systemaattiseksi puutarhaksi kutsutulla alueella on tehty koekaivauksia jo ennen rakennustöiden alkamista. Tarkoitus oli selvittää, mitä puutarhan alla oikein on. Vastaan tuli yllättäviä löydöksiä.

– Kävi ilmi, että täällä on aikoinaan tehty täyttötöitä, eli tämä nurmi ei ole alkuperäinen maapinta. Joskus 1900-luvun alkupuolella maata on täytetty niin sanotulla Helsinki-moreenilla: pinnan alta löytyy muun muassa tiiltä ja betonia, ja tämän kerroksen päällä on paksuhko multakerros, Pehkonen kertoo.

Maan täyttäminen liittyy Helsingin kaupungin muutokseen historian saatossa.

Vajaan hehtaarin kokoinen alue revitään tästä kokonaan auki ja rakennetaan uudestaan.

Pertti Pehkonen

– Kaupunki on jatkuvasti muuttunut ja vanhaa on purettu pois. Jonnekin ne purkumateriaalit on sitten aina täytöksi viety. Tietääkseni likimain kaikissa Helsingin puistoissa on maapinnan alla jonkinlainen kerros tiiltä.

– Täältä löytyi jos jonkinlaista kakluunin palaa. Seassa oli esimerkiksi tiiliä, jossa luki päällä Stensvik. Se on Espoon Kivenlahdessa toiminut tiilitehdas, joka toimi vuosina 1861-1939.

Sisäänkäynti uuteen paikkaan

Puutarhan uudistaminen on osa laajempaa Kaisaniemen yleissuunnitelmaa, jonka myötä myös puutarhan pääsisäänkäynnin paikka muuttuu. Palmusalin edustalla tulee kulkemaan niin sanottu keskiakseli, jonka päähän Helsingin keskustan puolelle tulee uusi pääsisäänkäynti.

Sisäänkäynnin kohdalla nykyisin sijaitsevat tenniskentät siirretään toisaalle ja maisemaa avataan siten, että kasvihuoneet näkyvät puistoon päin nykyistä paremmin.

Lopullisen suunnitelman toteutumiseen voi mennä jopa parikymmentä vuotta, mutta ylipuutarhurin mukaan kasvitieteellisen puutarhan alue ei pysy näin pitkään epäsiistinä ja keskeneräisen näköisenä.

– Tavoite on, että tätä ja ensi kesää lukuun ottamatta alue on aina hienossa kunnossa. Alue ei saa näyttää siltä, että täällä on jatkuva remontti päällä.

Lue seuraavaksi