1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rokote estää neljä viidestä rotavirusripulista

Rotavirusrokote on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi pienten lasten kovaa ripulia vastaan. Jo kaksi vuotta rokotteen yleisen käyttöönoton jälkeen sairaalahoitoa vaativat tautitapaukset olivat vähentyneet 80 prosenttia. Asiaa on selvittänyt Tampereen yliopistossa tohtoriksi väittelevä lääketieteen opiskelija Maria Hemming.

Kotimaan uutiset
Vauva vaipoissa.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Rotavirus on kova tarttumaan ja aiheuttaa pienelle lapselle sellaiset oireet, että ne eivät jää keneltäkään perheessä huomaamatta. Vaara on elimistön kuivuminen. Näin muistelee tamperelainen Sanna Kaven noin 12 vuoden takaisia tapahtumia.

– Kaksospojat olivat silloin reilun kolmen kuukauden ikäisiä ja sairastuivat todella rajuun ripuliin. Viikon verran siinä kului, kunnes molemmat menivät kuin napista painamalla veltoiksi. Toinen poika jäi viikoksi osastolle tiputukseen. Toinen pärjäsi yhden illan nesteytyksellä, koska oli sen verran isokokoisempi.

Sairaalaan jäänyt lapsi menetti myös tuntuvasti painoaan. – Onneksi hän on hyvä syömään ja korjasi pian tilanteen, äiti naurahtaa.

Vastaavanlaisia tarinoita ripuleista, oksennuksesta ja menetetyistä yöunista riittää. Yleensä niiden takana on juuri rotavirus. Tautiin saatiin muutama vuosi sitten rokote monivuotisen tutkimuksen jälkeen.

Suun kautta annettava rotavirusrokote otettiin Suomen yleiseen rokotusohjelmaan syyskuusssa 2009. Vaikutuksia on tutkinut väitöskirjassaan Tampereen yliopistossa opiskeleva Maria Hemming.

– Jo kaksi vuotta rokotteen käyttöönotosta huomattiin, että rotavirustapaukset olivat vähentyneet noin 80 prosenttia.

Suomessa vakava, kehitysmaissa tappava tauti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tilastoi ennen rokotusaikaa likimain 1 000–2 000 sairaalahoitoa vaativaa rotavirustapausta vuosittain, sen jälkeen enää kolmisen sataa. Köyhissä maissa tauti on todellinen tappaja, Hemming muistuttaa.

– Kehitysmaissa kuoli 1980-luvulla noin 880 000 lasta vuosittain tähän tautiin. Suomessa totta kai lapsia voidaan nesteyttää ja muutoinkin hoitaa, niin että ennen rokotuksiakin meillä kuoli suunnilleen yksi lapsi kahdessa vuodessa. Mutta tosi moni joutui hoitoon.

Rokotuksilla on aina joillekin sivuvaikutuksia, ensimmäinen valmiste esimerkiksi näytti lisäävän suolentuppeuman riskiä. Hemmingin tutkimuksen mukaan on kuitenkin selvä, että myös rotavirusrokotuksen kohdalla hyödyt lyövät haitat jo pelkästään rahassa laskettuna.

Arvioiden mukaan yleisen rotavirusrokotuksen kulut ovat Suomessa noin 2,6 miljoonaa euroa vuodessa. Taudista sen sijaan seuraa menoja arviolta 4,2 miljoonaa.

Luvut ovat laskennallisia, mutta antavat suuntaa. Rahalla ei tietenkään edes voi mitata, miltä vakava sairastaminen tuntuu pienistä lapsista ja heidän vanhemmistaan.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus testaa parhaillaan valmisteen muunnelmaa, joka kelpaa nykyistä paremmin kehitysmaakäyttöön. Rokotteen lämmönkestävyyttä on parannettu. Sen hinta saattaa kuitenkin olla korkea monelle maalle.