Norja ja Ruotsi tarvitsevat ulkomaista työvoimaa jättihankkeisiinsa

Norjasta ja Ruotsista löytyisi suomalaisyrityksille nyt töitä. Päätökset 21 miljardin euron investoinneista on jo tehty ja lisää on suunnitteilla. Kainuulaisyrityksille tarjotaan mahdollisuutta lähteä rajan taa yhdessä naapurimaakuntien yrittäjien kanssa.

Kotimaa
Kiirunan kaupunki kaivoksen reunalla
Kiirunan kaupunkiYLE

Luoteis-Euroopan suurimmat investointihankkeet odottavat tekijöitään Norjassa ja Ruotsissa. Maat ovat jo nyt päättäneet 21 miljardin euron investoinneista ja lisää on tulossa, sanoo johtaja Teuvo Nissilä Kainuun Edusta.

– Esimerkiksi Kiirunan kaupunki siirretään kokonaisuudessaan malmion alta pois. Sieltä löytyy tekemistä niin isoille kuin pienillekin yrityksille. Nyt löytyy työtä rakentamisesta, maansiirrosta, automaatiopuolelta sekä huolto- ja kunnossapidosta.

Työtä on tarjolla ainakin kymmeneksi vuodeksi, mahdollisesti pidempäänkin.

– Läntinen Suomi Kokkolasta ylöspäin Lappiin saakka on jo tekemässä lähtöä Norjaan ja Ruotsiin. Kainuulaiset yritykset voisivat hyvin lähteä yhteistyössä naapurimaakuntien yrittäjien kanssa leventämään leipäänsä. Yksittäiset ristiretket eivät yleensä kannata mutta yhteistyöllä pienempikin voi pärjätä, sanoo Nissilä.

Suomalaiset taas jälkijunassa

Kajaanilainen valomainosyritys Imagon on toiminut Ruotsissa kymmenen ja Norjassakin vuodesta 2008 lähtien. Hallituksen puheenjohtaja Mika Okkonen kehottaa tutustumaan toimintaympäristöön ja kilpailijoihin, jos ulkomaille lähtö kiinnostaa.

– Tie on meille ollut toki kivinen mutta tarjonnut myös hienoja onnistumisia. Kielitaito ja osaaminen sekä se, että oppii tuntemaan kilpailijansa auttaa kummasti. Aivan kaikkea ei kuitenkaan voi etukäteen ottaa selville. Joskus yrityselämässä on painettava kaasua ja katsottava, mitä siitä seuraa.

Nissilän mukaan esimerkiksi Puola ja Viro ovat jo tarranneet Norjan ja Ruotsin mahdollisuuksiin.

– Suomalaisilla on takavuosista huonoja kokemuksia erityisesti epäonnisesta Lumikki-hankkeesta. Nyt pitäisi ravistella vanhat rasitteet hartioilta. Myös Norja ja Ruotsi ovat läksynsä oppineet ja ovat liikkeellä tosimielellä.