Heinolan kaupunginmuseo juhlii loistotyylillä

Heinolan kaupunginmuseossa on esillä harvinaisen laaja näyttely barokin aikakaudesta. 1600- ja 1700-lukujen loisteliasta tyyliä ei ole Suomessa yhtä näyttävästi museoissa aiemmin esitelty. Juhlanäyttely jatkaa museon epookkinäyttelyiden sarjaa.

kulttuuri
Museonjohtaja Kari-Paavo Kokki
Elise Tykkyläinen / Yle

Pienoinen Heinola nousee jälleen kesänäyttelyiden ykköskaartiin 50-vuotisjuhlanäyttelyllään.

Kaupunginmuseon ohella barokkinäyttämöiksi on valjastettu taidemuseo sivurakennuksineen. Valtaosa esineistöstä on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

Näyttelyssä on esillä koristeellisen ja loisteliaan ranskalaisen hovibarokin ohella hillitympää hollantilaista porvarisbarokkia.

Tyyliä leimasi dramaattisuus, halu näyttää ja imponoida.

Kari-Paavo Kokki

– Tikanojan taidemuseossa on ollut joskus aiemmin taidepainotteinen barokkinäyttely, mutta täällä on taiteen ohella myös laajalti harvinaista esineistöä, museonjohtaja Kari-Paavo Kokki kertoo.

Näyttelyyn on saatu mukaan mm. Ruotsin leskikuningatar Hedvig Eleonooran audienssituoli 1700-luvun alusta, muotokuvia kuninkaallisista ja aatelisista, 1600-luvun hopeaa, hautajaisvaakunoita ja kilpikonnananahasta tehtyjä rasioita.

Esineitä on lainattu niin museoiden, kartanoiden kuin yksityiskotienkin kokoelmista, kotimaan ohella Ruotsista.

Näyttelyn suojelijana toimii kuninkaan sisar, prinsessa Christina, Rouva Magnuson.

Loistoa, komeutta ja menestyksen makua

Barokki suosi näyttävyyttä sanan laajassa merkityksessä, mallia haettiin aina Aurinkokuninkaalta asti.

Aateliston tapa- ja ruokakulttuuri on näyttävästi esillä.

– Tyyliä leimasi dramaattisuus, halu näyttää ja imponoida. Mikään tuvan nurkassa istuminen ja käen kukunnan kuunteleminen ei barokkityylin sopinut.

Galleria Lambertiin on rekonstruoitu oppineen huone ja Laukon kartanon makuukamariin. 1600-luvun paraatimakuuhuone oli Kari-Paavo Kokin mukaan ”huoneuutuus Versailles'n esikuvan mukaan”.

Mikään tuvan nurkassa istuminen ja käen kukunnan kuunteleminen ei barokkityylin sopinut.

Kari-Paavo Kokki

– Se oli talon hienoin huone, johon laitettiin mukavimmat huonekalut. Se oli myös talossa niitä huoneita, jotka pidettiin lämpimänä ja jossa oleskeltiin paljon. Ranskalainen tapa ottaa vieraita vastaan makuuhuoneessa sopikin varsin hyvin meille tänne kylmään pohjolaan, museojohtaja naurahtaa.

Museolla syntymäpäivä kesäkuussa

Vuosi toisensa jälkeen Heinolan museon on onnistunut rakentaa mittavia näyttelykokonaisuuksia niukkenevilla voimavaroilla. Aiemmin Heinolassa on esitelty laajasti mm. kustavilaisuutta, empireä, rokokoota ja 60–70-lukujen tyylejä.

Barokkinäyttely jatkuu pitkälle syyskuuhun, ja sen ohessa järjestetään muutakin teemaan liittyvää toimintaa. Heinolan kaupunginmuseon 50-vuotisjuhlapäivä on 8. päivänä kesäkuuta.