1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hitas-asuntokanta hiipuu nykymenolla

Hintasääntelystä irtautuneita hitas-asuntoja tulee kiihtyvää vauhtia vapaille markkinoille Helsingissä. Kaupunki vapauttaa yli 30 vuoden ikäiset taloyhtiöt automaattisesti sääntelystä, jos niiden asuntojen hitas-hinnat ovat korkeampia kuin markkinahinnat. Uusia hitas-asuntoja rakennetaan niin verkkaisesti, etteivät ne riitä korvaamaan sääntelyn piiristä poistuvia.

Hitas-asuntoja Katajanokalla. Kuva: Yle

Hitas-asuntoja rakennettiin erityisen paljon 90-luvulla ja ne on alunperin tarkoitettu kohtuuhintaiksi asunnoiksi. Nyt hitaksia nousee verkkaisemmin.

Katajanokalle vuonna 1981 rakennettu kerrostaloasunto-osakeyhtiö irtaantui viime joulukuussa Hitas-sääntelystä. Irtaantumiseen oli monia muitakin perusteluja kuin asuntojen mahdollinen arvonnousu.

- Sekin ehto, että jos olet hitas-sääntelyn piirissä, niin kaikki parannukset ja korjaukset, joita sä teet asunnossa, niitä ei hyvitetä sulle mitenkään, sanoo asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Katariina Heinonen.

Ei myyntiryntäystä

Vaikka asuntojen neliöhinta onkin pompannut arviolta jopa kymmeniä prosentteja ylöspäin, niitä ei ole juurikaan myyty. Katariina Heinonenkin on asunut kodissaan alusta asti.

- Moni onkin sanonut, että meillä ei ole mitään syytä lähteä. Tämä on niin hieno paikkakin ja meillä on oma kaunis piha. Ja on tottunut, asunut kolkyt vuotta täällä. Ainoa on sijoittajat, että miten heidän kanssaan. Mutta ei hekään ole lähteneet liikkeelle.

Kun yli 30-vuotiaiden asuntojen hitas-hinta on korkeammalla kuin markkinahinta, kaupunki poistaa sääntelyn pelkällä ilmoituksella eikä tontin vuokra muutu. Näin hitaksesta on vapautunut 3500 asuntoa.

Hitasasuntokanta hiipuu

Jos hitas-hinta on halvempi kuin markkinahinta, taloyhtiöt voivat  hakea vapautusta. Tällä tavoin hakemuksesta on vapautunut noin 550 asuntoa, runsaat 400 on jäänyt hitas-sääntelyyn. Tontteihin mahdollisesti tuleva lisävuokrankorotus hillinnee vapautushaluja.

- Siinähän on aika suuri arvonnousu luvassa kun irtaudutaan, jos markkinatilanne on todella korkealla. Varmaankin houkutusta on. Tontin vuokrankorotukset eivät ole kovinkaan suuria, korkeimmillaan muutama kymmenen senttiä neliöltä, toteaa osastopäällikkö Markku Leijo Helsingin kaupungin asunto-osastolta.

Kun vanhoja sääntelystä vapautuvia asuntoja putkahtelee vapaille markkinoille tuhatkunta vuosittain, eivät uudet riitä nykytahdilla korvaamaan entisiä.

- Pikkuhiljaa tämä pienenee. Tämähän on tietysti poliittisten päätösten täytäntöönpanoa nämä toimenpiteet.