HIV-positiivinen sairaanhoitaja vankeuteen Ugandassa huolimattomuuden takia

Sairaanhoitajan tapaus on herättänyt ristiriitaisia reaktioita.

Ulkomaat

Ugandassa HIV-positiivinen sairaanhoitaja on tuomittu kolmeksi vuodeksi vankeuteen huolimattomuuden takia. 64-vuotias sairaanhoitaja pidätettiin tammikuussa sen jälkeen, kun hän oli pistänyt 2-vuotiasta lasta samalla neulalla, joka oli ensin osunut häneen itseensä.

Sairaanhoitajan tapaus on herättänyt ristiriitaisia reaktioita. Joissakin sanomalehdissä häntä on nimitetty tappajaksi ja syytetty tahallisesta pyrkimyksestä tartuttaa lapsi. Monet ugandalaiset pitävät tapausta shokeeraavana esimerkkinä pahansuopuudesta tai välinpitämättömyydestä.

Aktivistit taas katsovat, että sairaanhoitaja on leimatuksi tulemisen uhri ja että hänen oikeudenkäyntiään varjostivat HIV-positiivisuuden takia ennakkoasenteet. Aktivistien mukaan häntä olisi pitänyt kuulla ammatillisessa kurinpidollisessa elimessä oikeudenkäynnin sijaan.

Sairaanhoitajaa syytettiin ensin murhan yrityksestä, mutta lopulta hänet tuomittiin ammattiin liittyvästä huolimattomuudesta. Sairaanhoitaja kiisti syyllisyytensä ja sanoi, ettei hänellä ollut pahoja aikeita pistäessään itseään vahingossa neulalla.

Erään aktivistin mukaan sairaanhoitaja yritti antaa piikin lapselle, mutta tämä oli rauhaton ja sairaanhoitaja pisti itseään. Kun lapsi oli rauhoittunut, hän jatkoi toimenpidettä ja käytti samaa kanyylia. Lapsen äiti huomasi asian ja teki hälytyksen. Sairaanhoitaja pidätettiin välittömästi.

Kahden testin perusteella lapsi ei ole saanut tartuntaa, mutta viranomaisten mukaan tulokset saattavat olla vielä liian aikaisia.

Ugandan parlamentti hyväksyi äskettäin lainsäädännön, joka kriminalisoi HI-viruksen tahallisen tartuttamisen. Kansanedustajien mukaan laki on välttämätön infektioiden kasvun pysäyttämiseksi. Ihmisoikeusryhmät katsovat, että laki leimaa HIV-positiivisia ja saa ihmiset luopumaan testeistä.

Lähteet: AP, AFP