1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Thaimaan armeija julisti poikkeustilan – "Kyseessä ei vallankaappaus"

Armeijan sotilaiden kerrotaan ottaneen haltuun useita tv-kanavia. Poliitisen kriisin repimässä Thaimaassa on ollut pitkään laajoja hallituksen vastaisia mielenosoituksia.

Ulkomaat

Thaimaan armeija on julistanut maahan poikkeustilan. Armeijan mukaan poikkeustila julistettiin rauhan ja järjestyksen ylläpitämiseksi. Armeijan televisiokanavalla korostettiin, että kyseessä ei ole vallankaappaus.

– Tässä on kyse pelkästään rauhan ja vakauden palauttamisesta, eikä tällä ole mitään tekemistä hallituksen kanssa. Hallitus toimii täysin normaalisti, sanoi uutistoimisto Reutersille puhunut eversti.

Uutistoimisto AFP:n mukaan armeija ei neuvotellut poikkeustilasta maan hallituksen kanssa, mutta hallituksen edustaja vakuuttaa uutistoimistolle, että hallitus on yhä vallassa.

Thaimaassa on ollut useiden kuukausien ajan laajoja hallituksen vastaisia mielenosoituksia, joissa on kuollut ainakin 28 ihmistä. Aiemmin tässä kuussa oikeus määräsi pääministeri Yingluck Shinawatran eroamaan tehtävästään vallan värinkäytön vuoksi. Niin sanotut keltapaidat ovat vaatineet koko hallituksen lähtöä.

Eilen väliaikainen pääministeri Niwattumrong Boonsongpaisan ilmoitti, ettei hänellä mielenosoittajien vaatimuksista huolimatta ole aikeita jättää tehtäviään.

Armeijan sotilaiden kerrotaan ottaneen haltuun useita tv-kanavia, jotka ovat suhtautuneet myönteisesti mielenosoittajiin.

Thaimaan armeija on tehnyt vallankaappauksen ainakin 11 kertaa sen jälkeen kun maassa siirryttiin absoluuttisesta monarkiasta perustuslailliseen monarkiaan vuonna 1932. Viimeisin armeijan vallankaappaus oli vuonna 2006.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi