1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Thaimaan armeija otti uutislähetykset valvontaansa, Bangkokissa rauhallista

Armeija painottaa, ettei se aio kaapata valtaa, vaan vain rauhoittaa kaduilla kuohuneet poliittiset riidat. Oikeusministeri sanoo olevaansa tilanteeseen tyytyväinen.

Ulkomaat
Sotilaita ja buddhalaismunkki Bangkokissa 20. toukokuuta.
Sotilaita ja buddhalaismunkki Bangkokissa 20. toukokuuta.Narong Sangnak / EPA

Thaimaahan poikkeustilan julistanut ja televisioasemia valvontaansa ottanut armeija on määrännyt kymmenen satelliittitelevisiokanavaa lopettamaan lähetyksensä. Joukossa on sekä nykyistä hallitusta vastustavia että sitä tukevia kanavia.

Armeija pyytää kanavia lopettamaan lähetykset, jotta maassa ei välitettäisi vääristyneitä uutisia, jotka voivat johtaa väärinkäsityksiin, armeijan lausunnossa sanotaan.

Pääkaupungin Bangkokin keskustassa liikkuu aseistautuneita sotilaita ja sotilasajoneuvoja. Kaupunkikuva on kuitenkin rauhallinen. Koulut, liikeet, toimistot ja turistikohteet ovat auki, ja ihmiset kävellivät aamulla töihin tavalliseen tapaan.

"Ei syytä paniikkiin"

Armeija korostaa, että kyseessä ei ole vallankaappaus, vaan voimaan julistetulla sotatilalailla on tarkoitus palauttaa järjestys pitkään kuohuneeseen Thaimaahan. Armeija vastaa nyt kaikista kansalliseen turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä, mutta muutoin hallitus on edelleen vallassa, armeija sanoo.

Hallituksen turvallisuuselin, jonka tehtävänä oli hillitä protesteja, on hajotettu, armeijan komentaja kenraali Prayut Chan-Ocha kertoo. Hän sanoo, että armeija pyrkii palauttamaan rauhan ja järjestyksen mahdollisimman pikaisesti.

Oikeusministeri Chaikasem Nitisirin mukaan armeija ei neuvotellut toimistaan ennakkoon hallituksen kanssa. Nitisirin mukaan turvallisuuskysymykset ovat nyt täysin armeijan käsissä, mitä hän sanoi pitävänsä hyvänä.

– Paniikkiin ei ole syytä. Henkilökohtaisesti olen tähän ratkaisuun tyytyväinen, Nitisiri sanoi.

Hallituksen puolesta Bangkokissa mieltään osoittavien niin sanottujen punapaitojen mukaan sotilaat ovat ympäröineet heidät ja yrittävät taivutella väkijoukon hajoamaan. Mielenosoittajien johtajiin kuuluvan Nattawut Saikuarin mukaan poikkeustilan julistaminen ei sinänsä tarkoita armeijan vallankaappausta, jota punapaidat ovat pelänneet ja ankarasti vastustaneet.

Naapurimaat huolissaan

Thaimaan naapurustossa uutinen poikkeustilasta on herättänyt huolta. Japanin hallituksen edustaja kehottaa kaikkia osapuolia säilyttämään malttinsa ja välttämään väkivaltaa. Indonesian ulkoministeri Marty Natalegawa sanoo maansa kehottaneen toistuvasti, että Thaimaassa kunnioitettaisiin perustuslakia ja demokratian periaatteita kansan toiveiden mukaisesti.

– Toiveemme on, että uusimmat tapahtumat eivät johda sivupolulle näistä periaatteista ja että elämä palaa nopeasti normaaliksi, Natalegawa sanoi.

Thaimaassa sijaitsee useiden suurien japanilaisten yritysten tuotantolaitoksia. Autonvalmistaja Nissan sanoi tiistaina tutkivansa, vaatiiko uusi tilanne muutoksia toimintaan. Indonesia on Thaimaan keskeinen kumppani muun muassa Kaakkois-Aasian järjestössä Aseanissa.

Yhdysvallat on korostanut ensireaktiossaan, että sotatilalaki saa olla voimassa vain tilapäisesti eikä sillä saa rapauttaa demokratiaa. Yhdysvaltain ulkoministeriön lausunnossa muistutetaan myös sananvapauden tärkeydestä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi