Vapaavuori: Fennovoima-päätös elokuussa – "Periksi ei aiota antaa"

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoo, että Fennovoiman uusi ydinvoimala on päähallituspuolueille tärkeä asia eikä siitä aiota antaa periksi.

Aamu-tv
Jan Vapaavuori Aamu-tv:n vieraana 20. toukokuuta.
Kokoomuksen puheenjohtajaehdokas ja mahdollinen seuraava pääministeri Jan Vapaavuori kommentoi Aamu-tv:n haastattelussa muun muassa Fennovoima-päätöstä.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pitää hyvin todennäköisenä, että hallitus päättää Fennovoiman ydinvoimaluvasta vasta elokuussa.

Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi tänään tiistaina ydinvoimapäätöksen lykkääntymisestä loppukesään.

– En käyttäisi sanaa siirtyä. Se on alun perinkin ollut hyvin mahdollista, että näin käy. Olen alusta saakka todennut, että se on aikaisintaan kesäkuussa hallituksen käsittelyssä, Vapaavuori huomautti Ylen aamu-tv:ssä.

Vapaavuori korosti, että asiassa on tärkeätä edetä tiukasti lain mukaan, koska kysymys ydinvoimasta herättää tunteita ja jakaa kansaa. Ministeri ei suoraan vastannut kysymykseen, uskooko vihreiden lähtevän hallituksesta ydinvoimapäätöksen takia.

– Jokainen puolue arvioi itse, minkä päätösten kanssa haluaa olla tekemisissä ja minkä ei. Varmaan ilmeiseksi on käynyt, että molemmille päähallituspuolueille tämä on tärkeä asia ja ei siitä periksi aiota antaa, jos ehdot täyttyvät.

Elinkeinoministeriön mukaan ydinvoimahankkeella tulisi olla selkeä enemmistö suomalaisomistusta.

SDP:n oma asia päättää valtiovarainministeristä

Vapaavuori ei halunnut sanoa, kenet haluaisi rinnalleen valtiovarainministeriksi, jos hänestä itsestään tulee pääministeri. Vapaavuori korosti, että on SDP:n oma asia päättää, kenestä tulee seuraava valtiovarainministeri.

Vapaavuori kuitenkin huomautti, että monet asiat tulevat hankalammiksi, jos SDP:n puheenjohtaja ja valtiovarainministeri ovat eri ihmisiä.

– Totean vain, että jos vakiintuneesta käytännöstä poiketaan, se aiheuttaa erilaisia käytännön haasteita ja ongelmia, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuoren mukaan vastaavia tilanteita on kuitenkin ollut ennenkin ja aina on pärjätty.