1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Thaksin kommentoi Thaimaan poikkeustilaa: Ratkaisu oli odotettavissa

Syrjäytetty pääministeri elää ulkomailla mutta vaikuttaa maansa poliittiseen tilanteeseen enemmän kuin kukaan muu.

Ulkomaat
Mielenosoittajan pitelemässä valokuvassa näkyy Thaimaan syrjäytetty pääministeri Thaksin Shinawatra (vas.).
Mielenosoittajan pitelemässä valokuvassa näkyy Thaimaan syrjäytetty pääministeri Thaksin Shinawatra (vas.).Narong Sangnak / EPA

Thaimaan vuoden 2006 sotilasvallankaappauksessa syrjäytetty pääministeri Thaksin Shinawatra sanoo, että armeijan julistama poikkeustila oli odotettavissa. Sosiaalisen median Twitter-viestissään hän kuitenkin varoittaa tuhoamasta demokratiaa entisestään sotatilalain varjolla.

Thaksin elää ulkomailla välttääkseen häntä uhkaavan korruptiotuomion, mutta kotimaansa politiikassa hän on edelleen keskeinen mielipiteitä jakava ja tunteita kuohuttava hahmo.

Toukokuun alussa syrjäytetty pääministeri Yingluck Shinawatra on hänen sisarensa, jota arvostelijat syyttivät veljensä ohjastamaksi sätkynukeksi. Yingluck joutui syrjään oikeuden katsottua, että hän oli käyttänyt valtaansa väärin.

Thaksinin tukijat ovat voittaneet kaikki vaalit sitten vuoden 2001. Puolueella on vahva kannatus hänen politiikastaan hyötyneen maaseutuväestön ja työläisten keskuudessa. Yingluck järjesti vaalit viime helmikuussa, mutta oppositio haittasi äänestämistä ja perustuslakituomioistuin julisti tuloksen laittomaksi.

Thaksinin vastustajat ovat pääosin Bangkokin keskiluokkaa. Heidän mukaansa Thaksin hankki miljardinsa liikemiehenä laittomin keinoin ja johti maata samalla tavoin.

Vuosia jatkuneiden mielenosoitusten ja vastamielenosoitusten uusin aalto alkoi viime marraskuussa armahduslakiehdotuksesta. Oppositio epäili, että lain nojalla Thaksin olisi voinut palata kotimaahan ilman vankeusrangaistuksen uhkaa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi