1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Leikola ja Lähde kommentoivat vaaliesiintymisiä kolmessa livechatissa Ylen verkossa – seuraa tv-ohjelman ohessa!

Yleisö pääsee seuraamaan puheenjohtajatentin ja eurovaalien kommentaattoreita reaaliaikaisessa livechatissa verkossa. Tämän illan pj-tenttiä kommentoivat muun muassa toimittajat Markus Leikola, Jussi Lähde ja Tuomas Enbuske. Vaalichatit vetää A-studion politiikan toimittaja Sanna Ukkola.

Politiikka
Jussi Lähde, Sanna Ukkola, Markus Leikola

Yleisö voi seurata Ylen tämäniltaisen puheenjohtajatentin kommentaattoreita reaaliaikaisesti livechatissa verkossa. Puheenjohtajien esiintymistä kommentoivat, tulkitsevat ja taustoittavat muun muassa toimittajat Markus Leikola ja Jussi Lähde. Chatit vetää A-studion politiikan toimittaja Sanna Ukkola.

Lähde ja Leikola ovat mukana kaikissa kolmessa Ylen järjestämässä vaalichatissa. Molemmat ovat tunnettuja politiikan kommentaattoreita, jotka vetävät yhdessä politiikkaa kommentoivaa ohjelmaansa perjantaisin Yle Puheella.

Vaalichateissa he tulkitsevat kaikkea sitä, mitä poliitikot sanovat, ja ennen kaikkea sitä, mitä nämä jättävät sanomatta tai millaista viestiä he välittävät muilla tavoin.

– Jalkapallossa parasta on katsomovalmentaminen ja vaalikeskusteluissa vaalichat! Jussi Lähde kommentoi.

Muut vieraat tämäniltaisessa puheenjohtajatenttiä kommentoivassa chatissa ovat toimittaja Tuomas Enbuske, Olivia-lehden päätoimittaja Veera Luoma-aho, Helsingin Sanomien entinen politiikan toimittaja, Milttonille viestintäkonsultiksi siirtynyt Heli Suominen sekä politiikan tutkija Mari K. Niemi, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen ja Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Erkka Railo Turun yliopistolta.

Asiantuntijat vastaavat yleisökysymyksiin vaaleista maanantaina

Vaalichatit järjestetään torstai-illan pj-tentin lisäksi itse vaali-iltana eli sunnuntaina 25.5. sekä vaalien jälkeisenä päivänä 26.5. Sunnuntaina vieraina chatissa on nuoria poliitikkoja eri puolueista. Maanantaina yleisön kysymyksiin vaaleista vastaavat politiikan ja vaalien asiantuntijat.

Sunnuntain ja maanantain livechatit ovat myös avoimia yleisön kommenteille ja kysymyksille.

Uutta aikaisempiin vaaleihin verrattuna Ylen livechateissa on reaaliaikaisuus sekä sosiaalisen median seuranta ja vuorovaikutus sen kanssa. Yleisö voi julkaista aiheeseen liittyviä twiittejään mikroblogauspalvelu Twitterissä, ja niitä nostetaan Ylen sivuille chatin yhteyteen. Livechattien vieraat voivat myös vastata yleisön Twitterissä esittämiin kysymyksiin.

Torstaina aihetunnisteena sosiaalisessa mediassa ovat #pjtentti ja #eurovaalit.

Ylen vaalichatit eurovaaleissa 2014:

  • Torstaina 22.5. klo 20.45-22.35 *Puheenjohtajatentin livechat;
    *
    aihetunnisteet sosiaalisessa mediassa: #pjtentti, #eurovaalit
  • Sunnuntaina 25.5. klo 19.15.-23.30 *Vaali-illan livechat, *avoin yleisökysymyksille ja -kommenteille; aihetunnisteet: #äänestysselfie, #eurovaalit
  • Maanantaina 26.5. klo 12.00-13.30 *Kysy mitä vain vaaleista -livechat, *avoin yleisökysymyksille; aihetunnisteet: #kysyvaaleista, #eurovaalit