Malawissa mitataan eteläisen Afrikan ensimmäisen naispresidentin suosio

Malawissa pelätään, että tiukka kisa presidentin virasta saattaa puhjeta niin ankaraksi syyttelyksi vaalivilpistä, että se vaarantaa maan rauhallisuuden.

Ulkomaat
Joyce Bandan vaalimainos Blantyressa, Malawissa, 18. toukokuuta.
Joyce Bandan vaalimainos Blantyressa, Malawissa, 18. toukokuuta.Gianluigi Guercia / AFP / Lehtikuva

Malawissa eteläisessä Afrikassa äänestetään tiistaina presidentistä, kansanedustajista ja paikallisvaltuustoista. Vaalihuoneistot aukesivat paikoin tunteja myöhässä, mikä herätti odottajissa epäilyjä vilpistä. Maan kaupallisessa keskuksessa Blantyressa äkääntynyt nuorisojoukko järjesti spontaanin mielenosoituksen, jossa laulettiin hallituksen vastaisia lauluja.

Epäilykset vilpistä ovat nousseet pintaan tuon tuosta myös vaalien alla, mutta ulkomaiset diplomaatit pitävät syytöksiä paisuteltuina. Britannian lähettilään Michael Nevinin mukaan keskusvaalilautakunta vaikuttaa tehneen hyvää työtä.

Presidentinvaaleissa on 12 ehdokasta, joista neljällä arvioidaan olevan hyvät mahdollisuudet voittoon. Istuva presidentti Joyce Banda mittauttaa suosionsa ensi kertaa vaaleissa, sillä hän nousi virkaan varapresidentin paikalta kaksi vuotta sitten edellisen presidentin kuoltua.

Joyce Bandan tuki on voimakkainta maaseudulla hallituksen antamien tukien ja kehitysprojektien vuoksi. 60 prosenttia Malawin väestöstä asuu maaseudulla.

Vastakkaiseen suuntaan suosiota painaa Malawin valuutan devalvointi, joka on johtanut rajuun inflaatioon. Bandan vaalikampanjaa on varjostanut myös viime vuonna paljastunut 22 miljoonan euron katoaminen valtiovarainministeriön kassasta. Rahojen epäillään menneen virkamiesten taskuun.

Yli 80 ihmistä on pidätetty ja yhdelle erotetulle ministerille on luettu syytteet rahanpesusta ja murhayrityksestä. Etenkin kaupunkilaisäänestäjät ovat arvostelleet Bandaa hitaasta ja tehottomasta reaktiosta skandaaliin.

Ehdolla ovat myös entisen presidentin veli ja toisen poika

Yksi Bandan kovimmista haastajista on edellisen presidentin Bingu wa Mutharika veli Peter Mutharika. Hänen taakkanaan on meneillään oleva oikeudenkäynti, jossa häntä ja useita muita entisiä ministereitä syytetään yrityksestä estää Bandan valtaannousu Bingu wa Mutharikan kuoleman jälkeen.

Kaksi muuta pääehdokkaiksi arvioitua ovat entinen pappi Lazarus Chakwera ja Malawin ensimmäisen demokraattisen presidentin poika Atupele Muluzi.

Chakwera on poliittinen tulokas, mutta hän on joutunut vastaamaan kysymyksiin kongressipuolueensa menneisyydestä. Se hallitsi maata yksinvaltaisesti kolme vuosikymmentä Britannian siirtomaavallan jälkeen. Chakweran mukaan puolue on uudistunut täysin.

Malawin vaalit ovat viidennet sitten yksipuoluejärjestelmän päättymisen vuonna 1994. Äänioikeutettuja on 7,5 miljoonaa. Maa on yksi maailman köyhimmistä ja erittäin riippuvainen ulkomaisesta avusta.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset