1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Harvinainen suurpeto rantautui Lappeenrantaan

Etelä-Karjalassa Lappeenrannassa on tehty useampikin ahmahavainto. Tuorein havainto pedosta tehtiin maanantaina keskellä kaupunkia omakotitaloalueella.

Kotimaan uutiset
Ahma haaskalla.
Ahma jättää jälkeensä 10 senttimetrin mittaiset jäljet. Pentti Kallinen

Maanantainen toukokuun ilta jäi lappeenrantalaiselle naapurustolle hyvin mieleen, sillä keskellä omakotitaloaluetta nähtiin ahma. Harapaisen asuinalueelta on Lappeenrannan ydinkeskustaan matkaa reilut 2 km. Näätäeläimiin kuuluvan pedon näki useampi alueen asukas. Tilanne oli vähintäänkin erikoinen.

– Kastelin puutarhaletkulla etupihalle perustettua nurmialuetta, kun siitä ihan edestäni jolkotteli ahma. Se meni niin läheltä, että olisi voinut kastua, naureskelee ahman nähnyt Joonas Laine.

Paikalla oli Laineen lisäksi pari koiranulkoiluttajaa, ja ihmiset olivat yhdessä äimistelleet harvinaista näkyä.

Kastelin puutarhaletkulla etupihalle perustettua nurmialuetta, kun siitä ihan edestäni jolkotteli ahma.

Joonas Laine

– Näimme eläimen ehkä 15 sekunnin ajan, sitten se katosi jo pihan poikki kohti pientä metsäaluetta. Vaikutti erikoiselta, että se ei ollut lainkaan säikky, vaikka varmasti huomasi meidät ihmiset.

Varma havainto

Laine otti oudon kohtaamisen jälkeen yhteyttä tuttuun metsästäjään, joka soitti paikalle Etelä-Saimaan riistanhoitoyhdistyksen kokeneen metsämiehen Kari Jukkalan.

Jukkala pitää ahmahavaintoa varmana.

– Näköhavainto on tehty kahden metrin päästä eläimestä ja sen näki useampi ihminen. Jäljistä päätellen vaihtoehtoja olisi vain kaksi; erauskarhu ja ahma. 10 senttimetrin mittaiset jäljet olivat painuneet hyvin perustettavalle olevalle nurmikolle.

Ahma on kokoonsa nähden kova peto

Ahma on 40 cm korkea ja painaa yksilöstä riippuen 8–28 kg. Kokenut lappeenrantalainen riistamies Kari Jukkala kuvailee ahmaa isoksi ja vahvaksi eläimeksi.

Ahma voi esimerkiksi kantaa isoja ruhonosia puuhun.

Kari Jukkala

– Se on kokoonsa nähden kova peto. Ahma voi esimerkiksi kantaa isoja ruhonosia puuhun.

Maanantaina Lappeenrannan Harapaisessa liikkunut ahma oli sen nähneen Joonas Laineen mukaan kaunis eläin.

– Se oli ihan nätti eläin ja hyvässä karvassa. Pitkät kynnet sillä oli, sillä kuului kova rapina kun se jolkotteli asfaltilla.

Poronsyöjä on liikkunut aiemminkin Etelä-Karjalassa

Jukkala kertoo, että Lappeenrannan Harapaisessa nähty ahma lienee sama eläin, josta on tehty havainto aiemmin kaupungista, tuolloin eläin oli nähty Ruoholammen alueella.

– Kyseessä on kenties yksilö, joka ei asutusta kaihda ja hankkii ruokaansa sieltä.

Kari Jukkala Etelä-Saimaan riistanhoitoyhdistyksestä kertoo, että ahma mielletään usein poronsyöjäksi. Poroalueen ulkopuolella sen ravintoa voisi olla esimerkiksi kauriit ja peurat.

– Susialueella sille kelpaa suden tappamat eläimet, sillä ahma on haaskansyöjä.

Lue seuraavaksi