Pienpuolueilla yhteensä kolme ehdokasta Keski-Suomessa

Eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla on Keski-Suomessa kolme jyväskyläläistä meppiehdokasta. Piraattipuolueen läpimurtoa tavoittelevat puoluesihteeri Arto Lampila ja Keski-Suomen piirin varapuheenjohtaja Jonna Purojärvi. SKP:n paikallinen ehdokas on piirin varapuheenjohtaja Miguel Lopez.

Miguel López
Eurovaalilogo
Piraattipuolueen Arto Lampila ja Jonna Purojärvi sekä SKP:n Miguel Lopez Virpi Kotilaisen haastattelussa Jyväskylän torilla.

Piraattipuolue osallistuu nyt ensimmäistä kertaa eurovaaleihin. Vauhtia on jo otettu eduskunta- ja kunnallisvaaleista. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Piraatit saivat Keski-Suomessa 0,8 prosentin kannatuksen, mikä oli tuolloin pienpuolueiden paras tulos.

Piraattipuolueen kantavia teemoja ovat yksilön vapaudet, suoran demokratian kehittäminen ja holhouksen vähentäminen.

- Piraatit haluavat tuoda sellaisen vaihtoehdon, jossa julkiset asiat on yhteisiä, helposti seurattavia ja läpinäkyviä, mutta ihmisten omat asiat ovat heidän omassa päätäntävallassaan ja ihmisten yksityisyyttä aidosti kunnioitetaan, Arto Lampila luettelee.

Jonna Purojärvi vahvistaa ehdokaskollegansa arviot ja lisää luetteloon vielä sen, että Piraattipuolue myös toimii periaatteittensa mukaisesti.

Lampila uskoo, että nämä ovat ne vaalit, joissa kansainvälinen piraattiliike tekee esiinmarssinsa.

- Tulemme pääsemään parlamenttiin useammassa Euroopan maassa, Lampila ennustaa..

SKP hajottaisi EU:n

SKP oli mukana eurovaaleissa vuonna 2009, ja puolueen saalis oli 0,6 prosenttia keskisuomalaisäänistä. Eduskuntavaaleissa 2011 kannatus laski 0,5 prosenttiin. Meppiehdokas Miguel Lopez muistuttaa kuitenkin, että kansainvälisesti kommunistit ovat edelleen "aika suuri puolue".

- Me olemme ainoa vasemmistovaihtoehto, mikä tällä hetkellä Suomessa on, Lopez tokaisee.

Vasemmistoliitto on kommunistiehdokkaan mukaan lähinnä oikeistopuolue.

SKP haluaisi hajottaa Euroopan unionin, ja puolueen mielestä Suomen pitäisi irrota unionista.

Lopez tähdentää, että kommunistit vastustavat EU:ta mutta eivät Eurooppaa ja eurooppalaista yhteistyötä. Hyvinvointia pitäisi kuitenkin edistää projekteissa, ei unionissa.

- EU on organisaatio, jossa päätetään asioista, joista suomalaiset eivät tiedä mitään, eikä siellä tiedetä Suomesta paljon mitään, Miguel Lopez suomii.

Lopez haluaisi olla europarlamentissa "sissi, joka toisi sitä tietoa tänne".

SKP:n euroehdokkaan mielestä EU:ssa on hyvin vähän hyvää, mutta "Eurooppa on sivistyksen kehto ja Euroopassa on paljon hyvää", Lopez summaa.

"Jos nukuttaa niin nukkukaa"

Arto Lampilan mielestä on vaarallista populismia hokea, että kaikkien pitäisi käydä äänestämässä.

- Nimenomaan tällainen ajatus että pitää käydä äänestämässä vain äänestämisen takia, on vaarallinen.

Vaaralliset vaikutukset näkyvät Lampilan mukaan eduskunnassa:

- Siellä on hirveä paljon edustajia, jotka äänestetään sinne kerta toisensa jälkeen riippumatta siitä, kuinka he noudattaa omia lupauksiaan tai muuten kunnioittaa sitä mitä heidän äänestäjänsä on heiltä toivoneet.

Lampila tähdentää, että jos ihmisestä tuntuu siltä, ettei tiedä riittävästi asioista äänestääkseen, olisi paras ottaa asioista selvää ja sitten käydä äänestämässä.

Jonna Purojärvi ymmärtää ihmisiä, jotka eivät onnistu löytämään itselleen mieluista ehdokasta.

- Olen sanonut, että jos nukuttaa, niin nukkukaa. Mutta totta kai kannattaa ottaa selvää ja löytää se oma vaihtoehto. Mutta jos ei sitä ole, niin se on harmi juttu, Purojärvi pohtii.

Miguel Lopez muistuttaa, että maailmassa on paljon asioita, joita pitäisi parantaa, ja sen takia kannattaisi olla aktiivinen ja äänestää.

- Suomi on edelleen vapaa maa, joten jos joku ei halua äänestää, niin ei äänestä. Mutta olisi hyvä olla aktiivinen, etenkin nuorten, Lopez toteaa.