Mies kuvasi poikkeuksellisen tiheän siitepölypilven Suomessa – video

Koivun kukinta on ollut tänä keväänä runsas. Kuuma ja kuiva sää yhdistettynä kovaan tuuleen johti poikkeuksellisen suuren hiukkaspilven nousuun ukkosen edelle.

Kotimaa
Männyn siitepölyä Roineessa, Pälkäneellä, 19. toukokuuta.
Männyn siitepölyä Roineessa, Pälkäneellä, 19. toukokuuta.Lasse Rajamäki
Tuulenpuuska pöllytti puiden siitepölyä Raahessa 19. toukokuuta.

Raahelainen Jani Pönkkö onnistui kuvaamaan harvinaislaatuisen tiheän ja suuren siitepölypilven nousun kotinsa edustalla maanantaina illalla.

Pönkkö oli vaimonsa kanssa katsomassa kaukaista ukkosta kuudennessa kerroksessa sijaitsevan asuntonsa parvekkeelta, kun lähestyvän ukkosrintaman edellä liikkuva tuuli nosti poikkeuksellisen suuren siitepölypilven.

– Vaimo siinä katsoi, että onko tuo horisontti vihreä. Lähdin siitä kameraa hakemaan ja sain kuvattua sen. Itselleni ihan uusi kokemus, Pönkkö kuvaili laajaa vihreää siitepölyrintamaa, joka pyyhkäisi maiseman ylitse.

"Harvinainen ilmiö"

Siitepölyn tutkimukseen keskittyvän Turun yliopiston aerobiologian yksikön tutkijan mukaan koivun siitepölystä syntyy vain harvoin vastaavaa pilveä.

– Koivulla on tänä vuonna ollut runsas kukinta, mutta sen kohdalla tämä on harvinainen ilmiö, kertoo yliopistotutkija Annika Saarto.

Tutkijan mukaan näin huomattavia siitepölypilviä nähdään yleensä syntyvän vain mäntypuista. Suuri siitepölypilvi syntyy tutkijan mukaan runsaan kukinnan, kuuman ja kuivan sään sekä kovan tuulen yhteisvaikutuksesta.

Kuvatun kaltainen tiheä siitepölypilvi saattaa kohdalle osuessaan aiheuttaa allergisia oireita myös sellaisille, jotka eivät niistä tavallisesti kärsi.

– Tuollaisessa on useita kymmeniä tuhansia hiukkasia. Siitä voi tulla oireita sellaisillekin, jotka eivät tiedä olevansa allergisia, Saarto kertoo.