Libyassa Khalifa Haftar johtaa vallankaappausta

Kapinalliskenraali on luvannut ajaa islamistit maasta pois. Libyan armeijan eliittijoukot ilmoittivat liittyneensä kapinaliikkeeseen.

Ulkomaat
Khalifa Haftar lehdistötilaisuudessa Abyarin kaupungissa 17. toukokuuta.
Khalifa Haftar lehdistötilaisuudessa Abyarin kaupungissa 17. toukokuuta.AFP / Lehtikuva

Kapinalliskenraali Khalifa Haftaria kannattavat aseelliset ryhmät valtasivat parlamenttirakennukset sunnuntaina. Libyan hallitus on käskenyt parlamenttiedustajat kesälomalle.

– Libyan tilanne on nyt todella sekava. Haftar vetoaa moniin ryhmiin. Hän vastustaa heikkoa hallitusta ja vahvoja islamisteja, Lähi-idän asiantuntija Mikko Patokallio kriisinhallintaan keskittyvästä CMI-järjestöstä kertoo.

Haftar pakoili Gaddafia vuosia

Libyan entisen diktaattorin Muammar Gaddafin kaudella armeijassa palvellut kenraali Haftar johti Libyan joukkoja Tshadin vastaisessa hyökkäyksessä 1986.

Haftar jäi Tshadin joukkojen vangiksi. Gaddafi kielsi Libyan joukkojen läsnäolon Tshadissa ja Haftarin yhteyden Libyan sotajoukkoihin. Välit Gaddafin kanssa viilenivät ja Haftar pakeni Yhdysvaltoihin.

Haftarin on epäilty tehneen yhteistyötä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n kanssa.

Maanpakolaisuusvuosien jälkeen vuoden 2011 vallankumous tarjosi mahdollisuuden Haftarin näyttävälle paluulle.

Haftar sai merkittävän aseman Gaddafia vastaan taistelevien joukkojen johtajana.

Haftar haluaa eroon islamisteista

Libyan armeijan eliittijoukot ovat ilmoittaneet tukevansa Haftaria taistelussa islamisteja vastaan. Haftarin kapinallisjoukot ja terroristiverkosto al-Qaidaan linkittyvät islamistitaistelijat ovat ottaneet yhteen Libyan itäosissa Bengasissa.

– Prikaattimme joukot ovat häätämässä islamisteja Libyan itäosista. Olemme koonneet voimamme, kapinalliskenraali vakuutti tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Onko Haftarista uudeksi itsevaltiaaksi?

Tutkija Mikko Patokallion mukaan on epätodennäköistä, että Khalifa Haftar onnistuisi nousemaan uudeksi itsevaltiaaksi Libyassa.

– Anarkia ja kaaos ovat jatkuneet Libyan itäosissa kolmen vuoden ajan. Maassa toimii yli tuhat aseellista ryhmää. On hyvin vaikeaa palauttaa nämä paikalliset asemiehet vahvan keskusvallan alle, Patokallio toteaa.

– Kansainvälinen yhteisö tukee heikkoa keskushallintoa ja lähinnä seuraa tilannetta vierestä. Libyan armeija ei ole vahva. Armeijan joukot pohjaavat edelleen alueellisiin heimoihin. Libyan valtion armeija on olemassa vain paperilla, Patokallio sanoo.