1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kännykkäsovellus korvaa kartan ja kompassin - mobiilisuunnistus rantautui Suomeen

Virolaiskeksintö yhdistää suunnistamisen ja geokätköilyn. Metsään tarvitaan vain älypuhelin, joka toimii karttana, tallentimena ja kompassina. Ilmaisen ja helppokäyttöisen sovelluksen tavoitteena on madaltaa kynnystä harrastesuunnistukselle.

Kännykkä kädessä mobiilirastilla Riihimäellä
Rasti leimataan QR-koodilla tai NFC-tarralla. Kuva: Suomen Suunnistusliitto

Virolaisten kehittämä MOBO-sovellus tekee suunnistamisesta helppoa. Käyttäjällä on mukana pelkkä kännykkä. Mukaan pääsy edellyttää vain ilmaisen sovelluksen lataamisen ja kirjautumisen. Kilpailla ei tarvitse, eikä käytyjen rastien määrällä ole väliä.

– Tämä toimii hyvin, ja käyttö on tehty helpoksi, sanoo Suunnistusliiton harrastepäällikkö Heikki Liimatainen.

Matkapuhelinsovellus vapauttaa suunnistajan ja ratasuunnittelijan perinteisistä kartoista.

– Meillä on pitkät traditiot kiintorastikartoista, joissa ongelmana on kartan saatavuus. Tällä järjestelyllä poistuu saatavuusongelma. Sovellus on ilmainen ja siihen saa ladattua haluamansa kartan ja voi lähteä saman tien suunnistamaan. Lisäarvona on vielä leimausjärjestelmä, jonka avulla voi rekisteröidä rastit. Jälkeenpäin voi sitten tarkastella, missä on käynyt.  

Geokätköjen tapaan rasteille

Kulua syntyy seuralle 250 euroa per kartta. Seuralle jää muutaman tunnin työpanos, kun vie rastit maastoon ja lähettää pyydetyt aineistot.

– Seurallahan on yleensä kartat jossain muodossa valmiina. Seura saa hyvin pienellä vaivalla valmista. Me toimitamme rastit ja kartta ladataan sovellukseen, kun kaikki on valmista.

Palvelusta ei ole hyötyä kilpailukäytössä. Tavoitteena on löytää uusia harrastajia lajin pariin ja madaltaa kynnystä.

– Käyttäjät tulevat vähän geokätköjen tapaan käymään mobi-rasteilla. Toivon, että tämä houkuttaa mukaan perheitä ja kokeilijoita, ja sitä kautta joku varmaankin jatkaisi suunnistusharrastusta muullakin tavalla.

Mobo-rasteille etsitään helpohko maasto, jossa on myös hyvä kännykkäyhteys.

– Sellainen maasto on hyvä, jossa liikkuu paljon ihmisiä. Riutan ulkoilualue on hyvä esimerkki. Siellä on monta muutakin aktiviteettia, ja Mobo-reitti on yksi vaihtoehtoista, ehdottaa Liimatainen.

Riihimäelle Suomen ensimmäiset MOBO-rastit

Virossa karttoja on saatavilla on nelisenkymmentä. Muutamia muitakin maita on jo mukana. Suomen suunnistusliitto otti sovelluksen käyttöön kevättalvella. Suomen ensimmäinen virallinen kartta otettiin käyttöön viime perjantaina Riihimäen Riutassa.

Kellokoskella oleva epävirallinen kartta päivitetään ihan pian, Hyvinkää liittyy joukkoon lähiaikoina ja kymmenkunta muuta on valmisteilla. Liimatainen uskoo, että alkukesän aikana mukana on jo uusia halukkaita.

– Yhteydenottoja on ollut viime aikoina melko paljon. Tämän vuoden tavoite on saada 20-30 rataa Suomeen. Ensi vuoden aikana uskotaan sataan karttaan. Suomessa on kuitenkin 350 seuraa.

– Sovelluksesta ovat olleet myös kiinnostuneita liikuntapalveluja tarjoavat yritykset, urheiluopistot, kylpylät ja vastaavat, jotta hekin saisivat lähialueelleen tämän mukavan liikuntapalvelun.