1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kyselytutkimus: Jopa kymmenesosa valtion työntekijöiden työajasta valuu hukkaan tietokoneongelmien vuoksi

Tietokoneongelmien vuoksi hukkaan menevä aika maksaa valtion työpaikoilla tutkimuksen pohjalta tehdyn arvion mukaan jopa 275 miljoonaa euroa vuodessa. Selkeä enemmistö kyselyyn vastanneista kokee silti, että tietotekniikka on nopeuttanut ja helpottanut työn tekemistä.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle Uutisgrafiikka

Erilaiset tietokoneongelmat ovat osoittautuneet odotettuakin tuhoisammiksi aikasyöpöiksi suomalaisilla valtion työpaikoilla, osoittaa uusi kyselytutkimus.

Aalto-yliopiston ja Työterveyslaitoksen toteuttaman FlowIT-kyselytutkimuksen perusteella yhteensä jopa kymmenes suomalaisten työajasta valuu hukkaan erilaisten tietotekniikan ongelmien vuoksi. Kyselyyn vastasi 2400 ihmistä, joista enemmistö työskentelee valtion työpaikoilla.

Vastaajista yli 90 prosenttia koki, että tietotekniikka on nopeuttanut ja helpottanut työntekoa, mutta tietokoneistumisen aiheuttamat erityiset ongelmat syövät silti huomattavan määrän työajasta. Tietoteknisiin ongelmiin kuluu kyselyyn vastaajilta heidän arvioidensa mukaan keskimäärin neljä tuntia viikossa.

– Turhien kokouksien viemästä ajasta on keskusteltu paljon, mutta kokouksissa asiat yleensä edistyvät. Tietojärjestelmiin liittyvät ongelmat ovat huomattavasti suurempi ja näkymätön aikasyöppö, sanoo kehittämispäällikkö Teppo Valtonen Työterveyslaitoksesta.

Arvion mukaan tietojärjestelmien ongelmat maksavat menetettynä työaikana valtiolle jopa 275 miljoonaa euroa vuodessa.

Vastaajat suhtautuivat myönteisesti tietotekniikkaan yleensä, mutta halusivat tehokkaampia järjestelmiä työpaikoilleen tehokkuutta parantamaan.