1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vesi Balkanin tulvajoissa kohoaa yhä

Kuolonuhrien määrä on noussut 49:ään. Veden ja maavyörymien lisäksi asukkaita uhkaavat myös tartuntataudit.

Ulkomaat
Tulvien vuoksi kodeistaan Obrenovacista evakuoituja ihmisiä 19. toukokuuta. Obrenovac sijaitsee noin 30 km Belgradista lounaaseen.
Tulvien vuoksi kodeistaan Obrenovacista evakuoituja ihmisiä 19. toukokuuta. Obrenovac sijaitsee noin 30 km Belgradista lounaaseen.Alexa Stankovic / AFP / Lehtikuva

Balkanin niemimaalla tulvivien jokien odotetaan saavuttavan uusia huippukorkeuksia lähipäivinä. Tiistaina viranomaiset kertoivat, että tulvat ja maanvyörymät ovat vaatineet ainakin 49 ihmisen hengen.

Bosniassa, Serbiassa ja Kroatiassa on satanut muutamassa päivässä enemmän kuin yleensä kolmessa kuukaudessa. Kolmasosa Bosnian pinta-alasta on veden vallassa, ja evakkoon on joutunut lähtemään lähes yhtä paljon ihmisiä kuin 1990-luvun alun sodassa.

Yli miljoonalta ihmiseltä puuttuu puhdas juomavesi, kertoo ulkoministeri Zlatko Lagumdzija. Likainen vesi ja hellelukemia lähentelevä lämpötila ovat saaneet viranomaiset ryhtymään toimiin tartuntatautien leviämistä vastaan.

Serbiassa tuhannet vapaaehtoiset rakentavat uusia tulvavalleja Savajoen varteen. Nouseva Sava syytää yhä enemmän vettä myös Tonavaan. Viranomaiset uskovat Tonavan tulvavallien riittävän, mutta pääkaupungin Belgradin suojaksi on varmuuden vuoksi alettu pinota hiekkasäkkejä.

Serbian pahiten kärsineellä alueella Obrenovacissa ponnistellaan sen hyväksi, ettei kaupungin tärkeä voimala joutuisi veden valtaan. Voimala tuottaa puolet Serbian sähköstä.

Myös Serbiassa pelätään tartuntatautien leviämistä, minkä takia viranomaiset ovat kieltäneet asukkaita palaamaan taloihinsa, ennen kuin ne on varmistettu turvallisiksi. Maatilojen ympäristössä vaaraa aiheuttavat muun muassa kuolleiden eläinten mätänevät ruhot.

Bosniassa lisäuhkaa tuovat sodan jäljiltä maastoon jääneet miinat, jotka kelluvat tulvan mukana.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi