TVO haluaa jatkoajan Olkiluodon lupahakemukselle

TVO perustelee toivettaan Eurajoen Olkiluoto 3 -yksikön viivästymisellä. Jos valtioneuvosto puoltaa TVO:n hakemusta, asiaan tarvitaan myös eduskunnan hyväksyntä.

Kotimaa
Havainnekuvassa ydinvoimalat Olkiluoto 3 ja Olkiluoto 4.
Havainnekuvassa ydinvoimalat Olkiluoto 3 ja Olkiluoto 4.Yle Uutisgrafiikka, lähde: TVO

Satakunnan Eurajoen Olkiluoto 4 -ydinvoimayksikön periaatepäätöksen voimassaoloaikaa on jatkettava ja rakentamislupahakemuksen jätölle on saatava uusi määräaika, ydinvoimayhtiö Teollisuuden voima TVO pyytää valtioneuvostolta. TVO on tänään tiistaina toimittanut työ- ja elinkeinoministeriölle hakemuksen toukokuussa 2010 tehdyn periaatepäätöksen täydentämiseksi.

TVO perustelee toivettaan Olkiluoto 3 -yksikön viivästymisellä. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 2005 ja sen oli määrä valmistua 2009. Laitostoimittaja, ydinvoimajätti Areva ja TVO ja vaativat toisiltaan miljardikorvauksia viivästymisen takia menetettyjen tulojen takia.

TVO:n mukaan ei ole mahdollista tehdä nelosyksikköä koskevia päätöksiä periaatepäätöksen nykyisen voimassaoloajan aikana. Nyt rakentamislupahakemuksen jättämisen määräaika on kesäkuun lopussa ensi vuonna.

– Esitämme rakentamislupahakemuksen jättämiselle viiden vuoden jatkoaikaa. Arvioimme nelosyksikön sähköntuotannon alkavan 2020-luvun loppupuolella, kertoo TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) huomauttaa, että kyse on uudesta tilanteesta, johon ydinenergialaki ei anna vastausta suoraan. Hallitus arvioi, onko Olkiluoto-hanke yhä Suomen kokonaisedun mukainen. Jos valtioneuvosto puoltaa TVO:n hakemusta, siihen tarvitaan myös eduskunnan hyväksyntä. Valtioneuvosto muodostanee kantansa asiasta alkusyksystä.

– Jo tässä vaiheessa ilmeistä on, että jos jatkoaika myönnetään, se ei voi olla yhtä pitkä kuin alkuperäinen viiden vuoden aikaraja rakentamisluvan jättämiselle, Vapaavuori sanoo.

Posiva, jonka on huolehdittava muun muassa TVO:n ydinvoimaloiden jätteen loppusijoituksesta, on jättänyt samaan aikaan hakemuksen Olkiluodon nelosyksikön ydinjätteen loppusijoitukseen liittyvän periaatepäätöksen täydentämiseksi.

Tätä nykyä Suomessa toimii neljä ydinreaktoria. Itä-Uudenmaan Loviisan voimalan reaktoreilla on käyttöluvat vuosiin 2027 ja 2030 saakka ja Olkiluodon ykkös- ja kakkoreaktoreilla vuoteen 2018 asti.

Olkiluodon laajennussuunnitelmien lisäksi vireillä on venäläisen Rosatomin toimittama ydinvoimala Pyhäjoelle Pohjois-Pohjanmaalle.