1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Yhteispäivystys pullistelee helteen ja siitepölyn vaivaamista potilaista Pohjois-Karjalassa

Yhteispäivystys Joensuun Tikkamäellä on ollut lauantaista lähtien äärettömän ruuhkainen. Helle yhdistettynä runsaaseen koivun siitepölyaikaan on aiheuttanut allergiaoireisten potilaiden ryntäyksen päivystyksen jonoihin.

Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteydessä Joensuussa toimivasta terveyskeskuspäivystyksestä kerrotaan, että allergiaoireisia potilaita on ollut neljän päivän ajan pilvin pimein jonossa. Yhteispäivystykseen on tuotu erityisen paljon lapsia.

Potilaat ovat kärsineet silmäoireista, hengenahdistuksesta ja yskästä. Joitakin astmaa sairastavia lapsia on joutunut jäämään sairaalahoitoon.

Tiistaina päivystysvuorossa työskennellyt lääkäri Keijo Kuivalainen kertoi, että ryysis oli alkanut lauantaina. Kun yhteispäivystyksessä käy päivän aikana kaikkiaan noin 200 potilasta, heistä noin 100 on ollut viime aikoina allergiaoireisia.

Lisäksi kostea helle on jo yksistään suuri rasite monisairaille vanhuksille. He uupuvat ja kuivuvat. Tiistaina päivystyksessä olikin paljon huonokuntoisia vanhuksia.

Kotihoito-ohjeet käyttöön

Apulaisosastonhoitaja Pirkko Hämäläinen kuvaa tilannetta jopa katastrofaaliseksi.

– En muista tämän kaltaista kevättä. Koivun siitepöly on ollut erittäin runsasta, ja nyt tuli vielä tämä helle. Sitten on tietenkin kaikki muut sairaudet päälle.

Tilanteen helpottamiseksi Hämäläinen toivoo, että astmaa sairastavat ihmiset ottaisivat nyt kotihoito-ohjeet rivakasti käyttöön.

Ihan heti ei välttämättä kannata tänne päivystykseen rynnistää.

Pirkko Hämäläinen

– Sen takia me toivotaankin, oli sitten aikuinen tai lapsi, että jos on jo todettu astma, niin he toteuttaisivat omia kotihoito-ohjeitaan eli heillä on jo suunnitelma miten menetellään allergiaoireiden ja astman pahentuessa. Esimerkiksi tuplataan astmalääkitystä ja aloitetaan kortisonikuuri, sen oman ohjeen mukaan.

– Ja joilla on lievempiä allergiaoireita esimerkiksi silmien kutinaa, vetistystä, tukkoisuutta ja tämän tyyppisiä oireita, he menisivät apteekista hakemaan ilman reseptiä saatavia silmätippoja ja antihistamiineja allergiaoireiden lievittämiseen. Ihan heti ei välttämättä kannata tänne päivystykseen rynnistää, apulaisosastonhoitaja Pirkko Hämäläinen neuvoo.

Puhelinneuvonta auttaa

Tällaisessa tilanteessa on apua myös yhteispäivystyksen puhelinneuvonnasta, joka palvelee päivittäin kello 7–22.

Puhelinpalvelussa hoitoalan ammattilainen antaa neuvoja akuutteihin sairauksiin liittyen ja ohjaa potilaan oikeaan hoitopaikkaan. Puhelinneuvonnassa ei voi varata aikoja. Puhelinneuvonnan numero on 013-171 6161.