Mikkelin musiikkijuhlien johtaja Gergijev-kohusta: "Mielennostatuksia tulee ja menee"

Mikkelin musiikkijuhlilla uskotaan taide-elämysten ylittävän poliittiset kohut. Sopraano Karita Mattila kieltäytyi vastikään esiintymästä New Yorkissa Mikkelin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimivan kapellimestari Valeri Gergijevin johdolla. Syynä oli Gergijevin tuki Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

kulttuuri
Mikkelin musiikkijuhlien hallintojohtaja Jari Hokkanen.
Mikkelin musiikkijuhlien hallintojohtaja Jari Hokkanen.Pekka Havukainen / Yle

Mikkelin musiikkijuhlien hallintojohtaja Jari Hokkasella on edessään loppukiri tämän vuoden musiikkijuhlien markkinoinnin suhteen, esimerkiksi lopulliset esitteet ja graafinen materiaali valmistuvat pian.

Tämän kesän ohjelmisto myötäilee edelliskesien mallia. Ohjelmisto koostuu samoista säveltäjistä ja osin samoista muusikoistakin. Osittain konservatiivista linjaa selittää talous.

– Kovin isoja riskejä ei tänä aikana pysty ottamaan, mutta kyllä jotain pieniä uusia asioita pyritään virittelemään, hallintojohtaja Jari Hokkanen sanoo.

Ennakkomyynti ja -varaukset ovat viime vuoden tasolla.

– Ihan hyvässä vauhdissa ollaan, mutta kesäkuu ratkaisee.

Gergijev-Mattila -kohu ei vaikuta

Mikkelin musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Valeri Gergijev. Suomalainen sopraano Karita Mattila jätti tänä keväänä esiintymisen New Yorkin Carnegie Hallissa väliin, koska sairaustapauksen takia paikalle hälytettiin Valeri Gergijev. Mattila ei halunnut esiintyä, koska Gergijev tukee Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

Hallintojohtaja Jari Hokkanen arvioi, ettei kohulla ole vaikutusta Mikkelissä.

– Meillä on totutut kävijät, totutut esiintyjät ja tietyllä tavalla tämä on taiteen ja musiikin juhlaa, tässä ei paljoakaan tarvitse onneksi ottaa kantaa hälyihin. Mikkelin musiikkijuhlat on asemansa vakiinnuttanut vuosien varrella ja kaikenlaisia mielennostatuksia tulee ja menee ja me jatketaan totutulla linjalla.

Eli Gergijevin asema Venäjällä ei leimaa juhlia poliittisesti?

– En usko ainakaan, että meidän puolella sellaista huolta on, Hokkanen toteaa.

Yleisötavoite viime vuoden tasolla

Lipunmyyntitavoite on asetettu viime vuoden tasolle. Tänä vuonna konsertteja on yksi vähemmän kuin viime vuonna eli yksitoista. Viime vuonna kävijöitä juhlilla oli noin 4500 ja 4000 ylitystä odotetaan nytkin.

– Kyllähän se on niin, että ei täällä väki käy, jos tapahtuma ei täytä odotuksia. Ja ne odotukset ovat korkeat.

Järjestyksessään 23. musiikkijuhlat järjestetään Mikkelissä 27.6. - 2.7.