Eemeli haluaa isona Duudsoniksi – suosikkiohjelma mullisti kiusatun elämän

Kemin Hepolassa katsotaan tiistaina Duudsonit tuli taloon -sarjan jaksoa erityisen kiinnostuneena. Pienen yhteisön kuviot menivät rysäyksellä uusiksi, kun valtakunnan viralliset keppostelijat hämmensivät pari päivää Niemenmaan perheessä ja perheen lasten koulussa.

Kotimaa
Eemeli Niemenmaa
Jesse Maidell / Yle

Kemiläinen Minna Niemenmaa kertoo, että perhe oli hakenut mukaan Duudsonien ohjelmaan jo aiemmin, sillä omat keinot suitsia koulukiusaamista olivat loppuneet.

– Nyt kolmannella kerralla, kun kuulimme, että ohjelmaan haetaan pohjoisen perheitä, kokeilimme vielä. Olimme tietysti yllättyneitä, että pääsimme mukaan, vaikka onhan tämä koulukiusaaminen vakava asia, nelilapsisen perheen äiti toteaa.

Eemeli, Minna ja Amalia Niemenmaa
Perheen kuopuksen Amalian mielestä on kivaa, että tuttuja kasvoja voi katsoa illalla TV:stä.Jesse Maidell / Yle

Erilaisiin extreme-temppuihin erikoistunut show-ryhmä Duudsonit onkin viime aikoina tullut tunnetuksi nimenomaan koulukiusaamisen vastaisesta työstä, ei niinkään show-tempuistaan.

Niemenmaan perheen Eemeli-poika oli diabeteksen vuoksi joutunut koulupäivienkin aikana käyttämään pumppuhoitoa ja se oli tehnyt arasta pojasta helpon kiusaamisen kohteen.

Parin päivän tunnemyrsky

Eemeli ennen ohjelman tekoa ja sen jälkeen ovat kuin yö ja päivä. Itsetunto on kasvanut äidin mukaan kovasti.

– Poika on saanut kyllä hyvät lähtökohdat elämään tuon vierailun ansiosta ja on muuttunut paljon rohkeammaksi. Duudsoneita hän ihailee edelleen kovasti ja tulevaisuuden suuri haave onkin, että olisi isona Duudsoni itsekin, äiti kertoo hymyillen.

Minna Niemenmaa ei pidä TV:stä tuttuja miehiä ollenkaan huonoina esikuvina – saivathan he Niemenmaan perheeseenkin koulurauhan.

Oli itkua ja naurua.

Minna Niemenmaa

– Paljon saivat kyllä aikaan pienessä ajassa. Koulussa tilanne on rauhoittunut ja Eemeli uskaltaa nyt olla oma itsensä diabeteksestä huolimatta. Uusia kavereitakin on löytynyt, jopa entisistä kiusaajista.

Kuvausryhmä oli Kemissä ennen joululomaa. Äiti kertoo, että vierailun jälkeen Eemeli sai paljon rohkaisevaa palautetta ja aiheuttipa ohjelmanteko ihailuakin koulussa.

Tunnepitoiset kuvauspäivät säilyvät perheen muistoissa aina.

– Ensimmäinen jännitys vaihtui pian isoon iloon ja sitten oli monenlaista tunnemyllerrystä. Oli itkua ja naurua. Rankat ne kaksi päivää olivat, mutta ikimuistoiset, Niemenmaa summaa.

Subilla pyörivä TV-sarja nähdään tiistai-illoissa kello 21.00 alkaen.