Bin Laden löytyi jo – CIA lupaa lopettaa rokotusohjelmien käytön vakoiluun

Yhdysvallat on mainostanut kehitysmaille suunnattuja avokätisiä rokotuskampanjoita. Hyväntekeväisyys on saanut huonon maineen, kun CIA on joutunut myöntämään käyttävänsä rokotusohjelmia vakoiluun.

terveys
Vartija turvasi terveydenhoitajien työta Peshawarissa, Pakistanissa, kun he rokottivat lapsia poliota vastaan helmikuussa 2014. Useita rokottajia on surmattu Pakistanissa, sillä heitä on epäilty Yhdysvaltain vakoojiksi.
Vartija turvasi terveydenhoitajien työta Peshawarissa, Pakistanissa, kun he rokottivat lapsia poliota vastaan helmikuussa 2014. Useita rokottajia on surmattu Pakistanissa, sillä heitä on epäilty Yhdysvaltain vakoojiksi.Bilawal Arbab / EPA

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA lupaa lopettaa kehitysmaille suunnattujen rokotusohjelmien hyödyntämisen vakoilussa. Asiasta kertoo sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Lupauksen esitti presidentti Barack Obaman terrorisminvastaisen toiminnan neuvonantaja Lisa Monaco, joka on kirjoittanut asiasta kirjeen 13 terveydenhoitoalan oppilaitokselle.

Kirjeen mukaan CIA lupaa, ettei se enää hyödynnä rokotusohjelmia tai niiden työntekijöitä vakoilutarkoituksiin. Sama lupaus koskee rokotusten yhteydessä saatuja DNA-tietoja.

USA:n terveydenhoitoalan oppilaitokset ja monet muut tahot ovat arvostelleet CIA:n vakoilutoimintaa.

Rokotuskampanjoiden yhteydessä tapahtunut vakoilu tuli ilmi terroristijohtaja Osama bin Ladenin surman yhteydessä.

Bin Laden löydettiin rokotuskampanjan avulla, mutta samalla Pakistanin viranomaiset pidättivät rokotusohjelmaa johtaneen pakistanilaisen lääkärin. Hän sai 33 vuoden vankeustuomion, joka sittemmin kumottiin. Lääkäri odottaa nyt uutta oikeudenkäyntiä.

Hepatiittirokotteita annettiin Abbottabadissa, missä terroristijohtajan uskottiin majailevan. Kun epäillyssä talossa asuneet lapset tulivat ottamaan rokotuksia, heiltä otettiin talteen DNA-näyte, josta ilmeni heidän olleen sukua bin Ladenille. USA:n erikoisjoukot hyökkäsivät sittemmin taloon ja surmasivat bin Ladenin.

CIA tai Lisa Monaco eivät ole myöntäneet, että rokotusohjelmien käyttöön vakoilussa olisi liittynyt mitään laittomuutta tai muuta arveluttavaa.

Presidentti Obama on kuitenkin vakoilun takia kärsinyt kehitysmaissa pr-tappion, sillä hän piti vuonna 2009 kuuluisan muslimimaille suunnatun puheen, jossa hän mainosti maansa poliorokotuskampanjoita Pakistanissa, Afganistanissa ja Nigeriassa.