1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija haukkuu suomalaisen palvelukulttuurin – "Suomi on Venäjälle suuri Harrodsin tavaratalo"

Tulevaisuustutkija Ilkka Halavan mukaan suomalaisten yritysten on kohennettava kielitaitoaan, muututtava joustavammiksi ja parannettava yhteyksiään Venäjään. Iso ongelma on se, että useimmista suomalaisista verkkokaupoista saa palvelua vain suomen kielellä.

Kotimaan uutiset
Tietokone ja verkkokaupan nettisivu
Yle / Jouni Pilto

Suomalainen palvelukulttuuri on heikoissa kantimissa muihin Euroopan maihin verrattuna.

Tulevaisuustutkija Ilkka Halavan mukaan Suomi ei osaa hyödyntää esimerkiksi E18-moottoritien, satamien ja itärajan kaltaisia mahdollisuuksia.

– Pahiten tökkii kielitaito. Venäläisiä toimijoita kulkee täällä ja kukaan ei halua tehdä heidän kanssaan yhteistyötä. Meillä ei ole edes pyrkimystä myydä itänaapurille eikä muillekaan. Kaupallinen pöhinä puuttuu, Halava suomii.

Tulevaisuustutkija on järkyttynyt siitä, että Suomi pitää perää tuoreessa kansainvälisten verkkokauppojen vertailussa. Syynä on se, että suurin osa verkkokaupoista tarjoaa vain suomenkielisiä palveluja.

– Suomalainen katsoo Suomen palveluja Suomesta käsin. Meille verkkokauppa on vain niinsanotun oikean kaupan imagon jatke. Tämä on niin vaarallinen ajatus kuin olla saattaa.

Halava ihmettelee myös suomalaisten yritysten tapaa toimia vasta äärimmäisessä hädässä.

– Ei pystytä muuttamaan systeemejä nopeasti ja joustavasti, vaan ensin pitää tulla pudotus volyymeihin. Sen jälkeen kyllä reagoidaan.

Venäjä hyötykäyttöön

Erityisen harmissaan Halava on siitä, että Suomi ei osaa hyödyntää Venäjän läheisyyttä paremmin.

– Venäjältä katsottuna Suomi on Harrodsin suuri tavaratalo, jossa on paljon laadukasta tavaraa. Ei piraattituotteita, reilu meininki, hinnat kohdallaan ja palvelukin varsin hyvää. Me vain emme itse sitä näe.

Suurin ongelma on Suomen rajanylityspaikkojen kankeus. Halavan mukaan neljän tunnin odotusaika Vaalimaalla ei ole tulevaisuutta.

– Rajanylityksen ei pitäisi keventyä, mutta sen pitäisi nopeutua. Viron rajanylityspaikoilla on käytössä VIP-kaistoja, joilla sääntelyn määrä ei ole niin suuri.

Halava hakee esimerkin parin vuoden takaa, kun venäläiset kuluttajat tilasivat suomenkielisestä verkkokaupasta tuhat pakettia.

– He tulivat autoilla hakemaan ne Suomesta. He odottivat neljä tuntia Vaalimaalla, hakivat pakettinsa ja odottivat taas neljä tuntia ennen kuin pääsivät lähtemään takaisin. Todella sitkeää porukkaa.

Lue seuraavaksi