Valoisat kesäyöt valvottavat maahanmuuttajia

Omaan terveyteen ja hyvinvointiin voi vaikuttaa paljon omilla elämäntavoilla. Maahanmuuttajilla vieraaseen kulttuuriin tullessa perusasiat saattavat kaiken muun uuden keskellä unohtua.

Kotimaa
Auringonlasku
Antti Eintola / Yle

Tarve maahanmuuttajille suunnattuihin terveystapahtumiin on suuri. Esimerkiksi Tampereella asiaan on tartuttu. Tiistaina lasten- ja nuorten terveyspalvelut sekä maahanmuuttajainfo järjestivät mahanmuuttajille Tietoa terveydestä -tilaisuuden.

Kaikki Suomeen saapuvat ihmiset eivät käy terveystarkastuksissa, joissa puhutaan esimerkiksi oikeista ravitsemussuosituksista tai muista terveyden ja hyvinvoinnin perusasioista. Terveellinen ravinto, liikunta ja uni ovat perusasioita, jotka ihminen elääkseen tarvitsee.

Valon määrä kesäisessä Suomessa on yllättänyt monet maahanmuuttajat. Unen päästä on vaikea saada kiinni ja toisaalta saatetaan herätä liian varhain. Näin unen määrä voi jäädä liian lyhyeksi.

– Valon minimoiminen eli valoa peittävät verhot sekä huoneen lämpötilan pitäminen viileänä auttavat hyvään uneen, kannustaa terveydenhoitaja Tuija Vuolle.

Pallo yhdistää eri kulttuureja

Suomalaiset ravitsemussuositukset eivät käy välttämättä yksi yhteen muista kulttuureista saapuvien ihmisten ruokaympyrään, mutta soveltamalla niitä voidaan yhdistää.

Jalkapallo on yhteinen kulttuurillinen tapahtuma täällä Suomessakin.

Tuija Vuolle

Liikuntaa voi harrastaa monin tavoin, mutta eri kulttuureja yhdistää pallo. Erityisesti maahanmuuttajamiehet harrastavat jalkapalloa vapaa-ajallaan ilman erityisiä urheiluseuroja.

– Jalkapallo on yhteinen kulttuurillinen tapahtuma täällä Suomessakin, toteaa maahanmuuttajien parissa työskentelevä terveydenhoitaja Tuija Vuolle.

Se, kuinka maahanmuuttajat tuntevat Suomen terveyspalveluita vaihtelee suuresti.

Pakolaisina saapuvat saavat tietoa terveyspalveluista suhteellisen hyvin, mutta opiskelujen tai avioliiton kautta saapuvat eivät saa tietoa yhtä hyvin. Kotouttavat palvelut eivät välttämättä tavoita heitä.