Siitepölypilvet veivät silmätipatkin hyllyistä

Äkisti tullut kesä kiihdytti erityisesti koivun kukintaa. Komeiden siitepölypilvien kääntöpuolena ovat pahentuneet allergiaoireet, jotka ovat paikoin tyhjentäneet apteekkien hyllyjä.

Kotimaa
Allergialääkkeitä apteekin hyllyllä.
Yle / Veli-Pekka Hämäläinen

Esimerkiksi Kokkolassa viikonlopun lämpimät saivat allergiaoireiset apteekkeihin.

– Silmätipat loppuivat, maanantai-iltana myytiin jo ei-oota, kuvaa Keskusapteekista proviisori Paula Henriksen.

Hänen mukaansa kokeneetkin itseään lääkinneet tarvitsivat hankalan huipun aikana lisäapua vaivoihinsa. Alueen apteekit pitivätkin pahimpaan aikaan yhteyttä toisiinsa löytääkseen vielä liikkeellä olevat allergialääkkeet. Tiistaina tilanne helpotti, kun tukku toimitti lisää. Myös sään muutos auttoi:

– Vesisade tuli kyllä oikeaan aikaan!

Myös Kauppatorin apteekissa sään äkillinen lämpeneminen toi selvän piikin.

– Ehdottomasti se on näkynyt, tosi voimakkaasti. Suurin osa itsehoitoasiakkaista on ollut allergiapotilaita, kuvaa proviisori Annika Nurmimäki

Piikki on Nurmimäen mukaan ollut selvästi vahvempi kuin parina viime vuonna. Hyllyt tyhjenivätkin tehokkaasti viikonloppuna:

Suurin osa itsehoitoasiakkaista on ollut allergiapotilaita.

Proviisori Annika Nurmimäki

– Eniten on mennyt tabletteja ja silmätippoja. Ihan ei-oota ei ole tarvinnut myydä, mutta muutama kohta on kyllä tyhjillään.

Myynti lähestyy toissavuoden huippulukemia

Asiakkaissa on ollut myös heitä, joiden ei ole vuosiin tarvinnut turvautua allergialääkkeisiin. Markkinointi- ja viestintäjohtaja Terhi Kivinen lääketukku Tamrosta vahvistaa, että allergialääkkeisiin on joutunut tarttumaan moni aiempina vuosina oireetonkin.

Liikentoimintayksikön johtaja Anne Hyvönen lääkevalmistaja Ratiopharmilta arvioi, että tästä keväästä voi tulla allergialääkkeiden kysynnän suhteen toissavuoden huippukevään kaltainen. Vaikka systeemiset tuotteet eli tabletit ovatkin myyntikärkeä, myös yhtiön myynnissä pienemmässä roolissa olevat silmätipat ovat nyt käyneet kaupaksi aiempaa suuremmalla volyymillä.

Yliopiston Apteekin 12 toimipisteessä eri puolilla maata allergialääkkeitä on kulunut toukokuussa viimevuotista enemmän. Viime päivien lämpimät aiheuttivat kuitenkin vain tavanomaisen kevätpiikin. Apteekit ovat johtavan proviisorin Laura Ahosen mukaan osanneet varautua kysyntään.

Proviisori Paula Henriksen Kokkolasta uskoo, että ongelmien vakavuus on vaihdellut eri puolilla maata luonnollisista syistä:

– Siitepölymäärät ovat hyvin alueellisia.