Voikukkapellot saivat pörrääjät lentoon – kymmenet pistokset eivät säikäytä mehiläishoitajaa

Mehiläistarhaa vuosikymmeniä luotsannut Kari Valonen povaa hunajakesästä tuottoisaa. Mehiläiset talvehtivat hyvin, ja kesä näyttää vallitsevan säänkin valossa hyvältä.

luonto
Mehiläisiä tarhalla.
Vihtori Koskinen / Yle

25 000–30 000 mehiläistä pörrää ympärillä, mutta hollolalainen Kari Valonen pysyy tyynenä. Ei ihme, sillä mies on pyörittänyt hunajatilaa vuosiakausia.

Hän tietää, että siivekkäät pörrääjät pistävät harvoin ja vain silloin, kun ne tuntevat olonsa uhatuksi.

– Jos on hyvä ilma ja ne ovat täydessä työn touhussa, eivät ne kiinnitä ihmiseen huomiota. Pesän takana ja sivuilla voi seistä häiritsemättä niitä. Jos menee ihan pesän eteen, ne saattavat ihmetellä, missä koti on ja kerääntyvät taakse, hän kertoo.

Tilan pesät talvehtivat hyvin. Tosin syksyllä pesiä oli 16, nyt yksi vähemmän.

– Yksi pesä oli mennyt emottomaksi talven aikana. Jos emoa ei ole, ei synny uusia työmehiläisiä. Sellainen pesä yhdistetään toiseen. Se on ihan normaalia.

Mehiläiset keräävät esimerkiksi voikukista mettä ja siitepölyä. Siitepölyä ne tarvitsevat tähän vuodenaikaan erityisen paljon, koska mehiläisten määrään suhteutettuna sikiöitä on paljon.

– Siitepölyä tarvitaan, että uusille kasvaville mehiläisille saadaan valkuaispitoista ruokaa, Valonen selventää.

Kun mehiläisiä hoitaa työkseen, joskus sattuu vahinko suojavarusteista huolimatta.

Kari Valonen

Hyvät lähtökohdat kesään

Hunajan satokausi alkaa kunnolla kesäkuussa, kun vadelma alkaa kukkia. Toukokuun lämpöasteetkin tekevät tilan isännän mukaan hyvää mehiläisille.

Valosen mukaan hunajan tuotantoon vaikuttavatkin pitkälti seuraavien kahden kuukauden säät.

– Lähtökohta on hyvä. Jo pääsiäisenä oli lämmin jakso ja paju kukki. Silloin mehiläiset keräsivät eväitä. Viileä jakso tässä välissäkin teki hyvää. Toisaalta, jos on kovin aikainen vuosi, mehiläiskunnat eivät aina ehdi vahvistua niin, että kerääjiä on pääsatokaudella tarpeeksi.

Mehiläiset eivät aina ole hoitajalleen erityisen kiitollisia. Tämän tilan isäntä on tuntenut vuosien varrella nahoissaan.

Tänä keväänä hän on toistaiseksi välttynyt pistoksilta, vaikka onkin kiertänyt jo pesiä läpi.

– Kesässä tulee kymmeniä pistoksia. Kun niitä hoitaa työkseen, joskus sattuu vahinko suojavarusteista huolimatta. Kun mehiläisiä ei häiritse, saa olla rauhassa.