Pariskunta hurmaantui idylliseen puutaloon, mutta pettyi: Hovioikeus määräsi 120 000 euroa hinnan alennusta ostajille

Lahteen muuttanut perhe ihastui Anttilanmäen puutalomiljööseen ja sai sieltä ostetuksi 320 000 hintaisen paritalon puolikkaan. Kauppa tehtiin heinäkuussa. Seuraavana talvena asunnon kylmyys ja jäätymisongelmat yllättivät ostajat.

Kotimaa

Kauppa vuonna 1930-rakennetusta talosta tehtiin 2010 heinäkuussa 320 000 euron hintaan. Ostajat olivat löytäneet talon jakamalla postilaatikoihin monistetta, jossa kertoivat halustaan ostaa alueelta talon.

Tarjoukseen tarttui paritalosta puolikkaan omistanut nainen. Talo herätti ostajissa ”tunteita”. Kaupat tehtiin suhteellisen pikaisesti, koska ostajat olivat ”ihastuneet” kohteeseen.

Talo oli kaupan neuvottelujen aikana remontissa. Ostajille syntyi käsitys, että rakennuksen kaksi asuinkerrosta ovat kunnossa, mutta kellari remontissa.

Ostajat pettyivät, kun talossa alkoi ilmaantua kylmyysongelmia, vetoa ja seinän jäätyminen. Kylmyydestä ei ollut talon myyjän kanssa ollut minkäänlaista keskustelua.

Remontissa hutilointia

Talo lämpökuvattiin ostajien toimeksiannosta ja akuutti kylmyys saatiin korjattua. Talossa tarvittiin talvisin villasukat ja paksu villatakki. Tietokonetöitä tehtiin sormikkaat kädessä.

Sen jälkeen alkoi tulla vettä ikkunan väliin. Talon tarkemmassa tutkimuksessa huomattiin, että omistajan muutama vuosi takaperin teettämissä rakennustöissä oli tehty virheitä, ja huolimattomuutta, joista seurasi lämpövuotoja.

Paikkoja oli jäänyt tiivistämättä, ja eristevahvuudet olivat paikoin riittämättömiä. Kylpyhuoneen alle oli jätetty lahoja rakenteita, ja uusi lattia oli rakennettu osittain lahojen parrujen varaan. Katselmuksia ei ollut tehty viranomaisten kanssa loppuun.

Virheet eivät oikeuttaneet kaupan purkuun

Ostajat vaativat ensisijassa kaupan purkua, johon Päijät-Hämeen käräjäoikeus ei nähnyt aihetta. Oikeus katsoi, että ostajat ovat etukäteen olleet tietoisia talon korjaustarpeista, mutta eivät kylpyhuoneen rakenteiden purkamisesta.

Käräjäoikeus määräsi myyjän 100 000 euron hinnan alennukseen asunnon virheiden takia. Ostajat veivät jutun Itä-Suomen hovioikeuteen, joka määräsi hinnan alennukseksi 120 000 euroa. Lisäksi myyjä joutuu vastaamaan oikeus- ja selvittelykuluista. Myöskään hovioikeus ei nähnyt aihetta kaupan purkamiseen.