Kokkolassa häädetään ruusukauppiaita ja kerjääjiä – vähemmistövaltuutettu ihmettelee ohjekirjettä

Kokkolassa kaupungin kehitysyhtiön nettisivuilla on julkaistu ohjeet ruusukaupustelijoiden ja kerjäläisten karkoittamiseksi keskustasta. Vähemmistövaltuutettu hämmästelee harvinaisia häätötoimia, sillä kerjäämisen taustalla on usein köyhyys.

Kotimaa
Kuvassa tekstiä Yritystalo Evaldin sivuilta, joilla kehotetaan pyytämään, että kerjäläiset poistuisivat  kauppakeskuksista, liikkeistä ja kävelykaduilta.

Kokkolassa kaupunkikeskustayhdistys City Kokkola on julkaissut netissä monipolviset ohjeet. Niissä neuvotaan, miten kesän myötä saapuvat - usein ulkomaalaiset - ruusukauppiaat ja kerjääjät häädettäisiin kaupungista, ja miten varkauksiin pitää varautua. City Kokkolan toiminnanjohtaja Kari Moilanen lupaa olla apuna. Hänen mukaansa kerjäläiset ovat entistä aggressiivisempia, ja usein asialla ovat naiset ja lapset.

– Olen antanut ohjeet kaupunkilaisille, että Pohjanmaan hätäkeskuksen numeroon 112 Vaasaan on turha soittaa näissä asioissa, koska sinne tulee noin tuhat muutakin soittoa päivässä, sanoo Moilanen.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet kummeksuu ohjeita.

– Siinä jollakin tavalla niputettiin yhteen hyvin paljon erilaisia asioita, esimerkiksi taskuvarkaudet, kerjäläiset ja ulkomaalaiset tavalla, joka ei varmasti vastaa sitä todellisuutta, harmittelee Biaudet.

City Kokkolan toiminnanjohtaja Kari Moilanen kertoo lähettäneensä kuluneen kevään aikana kerjääjiä matkoihinsa jo kolme kertaa.

– Meidän täytyy vain itse sanoa selkeästi että "stop ja please go weg!" Uskon, että tällä saadaan turvallisuutta. Kerjääminen ei kuulu Suomen yhteiskuntaan, sanoo Moilanen.

Kerjääminen ei ole kiellettyä  –  omankädenoikeus on

Kaupitteluun tarvitaan lupa, mutta kerjäämistä laki ei kiellä. Kokkolassa ei ole omaa järjestyssääntöä, sen korvaa järjestyslaki. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet muistuttaa, että julkisessa tilassa ei pidä leikkiä poliisia.

Kerjääminen ei kuulu Suomen yhteiskuntaan.

Kari Moilanen

– Jos todellakin myyjä tai kerjääjä häiritsee järjestystä tai jollakin tavalla tai on uhkaavia tilanteita, niin silloin on syytä kutsua poliisi puuttumaan tilanteeseen, mutta yksityisillä ihmisillä ei ole omankädenoikeutta ryhtyä sen enempiin toimenpiteisiin, sanoo Biaudet.

Kari Moilanen myöntää, että kävelykatu Kokkolassa on julkista tilaa ja myös kauppakeskus osin julkista. Hän sanoo, että kävelykeskustassa myyjillä pitää aina olla lupa. Ruusunmyyjät saattavat Moilasen mukaan tulla ilman lupaa myös kauppakeskus Chydeniaan ja Anttilaan. Poliisi ei ole kuitenkaan kirjannut kahden viime vuoden aikana Kokkolasta yhtään kaupittelijoiden tai kerjääjien aiheuttamaa hälytystä. Koko Pohjanmaan poliisilaitoksen alueelta kirjauksia on samalta ajalta kymmenen.

– Tämä on hiljalleen hiipivä vaara. Minun mielestäni poliisi ei tätä arkipäivän totuutta keskustassa tunne eikä tiedä, se on ihan fakta, sanoo Kari Moilanen.

"Kerjääjät eivät sovi katukuvaan"

City Kokkolan toiminnanjohtaja Kari Moilanen toivoo, että kerjääminen ja aggressiivinen kaupustelu loppuisi Suomessa.

– Täytyy olla joku toinen keino elättää itsensä Suomessa. Se ei ole istuminen kauppakeskusten pääovella. Sitä me emme hyväksy Kokkolassa, ja tätä olen yrittänyt myös kollegoille sanoa Etelä-Suomessa ja isoissa kaupungeissa, sanoo Moilanen.

Ihmisten pitäisi muistaa, että vihamielisyyden lietsominen ulkomaalaisia tai niitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat erittäin hauraassa asemassa, ei palvele heidän omia tavoitteitaan, eikä sillä saada kerjäämistä loppumaan.

Eva Biaudet

Hän näkisi hyvänä, että myös kävelykeskustan katutilassa kerjääjät tarvitsisivat luvan. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet kuitenkin muistuttaa, että kerjääminen on sallittua julkisilla paikoilla.

– Julkinen tila on kaikkien yhteinen eikä ketään saa häätää sieltä pois, sanoo Biaudet.

Biaudet muistuttaa, että kerjääminen johtuu köyhyydestä ja peräänkuuluttaa suvaitsevaisuutta.

– Toivoisin, että ihmiset muistaisivat, että vihamielisyyden lietsominen ulkomaalaisia tai niitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat erittäin hauraassa asemassa, ei palvele heidän omia tavoitteitaan, eikä sillä saada kerjäämistä loppumaan.