Vaasassa etsitään uusia välineitä kulttuurien väliseen kohtaamiseen

Mitä tapahtuu, kun kulttuurit kohtaavat, mutta arvot eivät? Kulttuurien välisiä eroja käsitellään tänään Vaasan yliopistossa alkavassa kolmipäiväisessä konferensissa.

konferenssit
Nuoria opiskelijoita eri maista kuuntelemassa seminaarissa.
Hans-Mikael Holmgren / Yle

Vaasan yliopistossa pohditaan kulttuurien kohtaamista tulevat kolme päivää. Kulttuuri, arvot ja oikeudenmukaisuus -konferenssiin saapuu asiantuntijoita neljästätoista maasta, muun muassa Yhdysvalloista, Intiasta ja Japanista. Puheenvuoroja kuullaan yli viisikymmentä.

– Keskeinen toive on, että osallistujat ja kuulijat saavat uusia välineitä käsitellä tilanteita, joita eri kulttuureiden kohtaaminen tuottaa eteemme, sanoo yliopistonlehtori Tommi Lehtonen.

Lehtosen mukaan sisältöjensä lisäksi konferenssi on tärkeä myös koko Vaasan yliopiston kannalta. Yliopisto on julkisuudessa profiloitunut yleensä kauppatieteiden ja tekniikan tutkimukseen, mutta konferenssin avulla voidaan tuoda esille myös yliopiston laaja-alaista kulttuurintutkimuksen asiantuntemusta.

Kulttuurien kohtaaminen on tuttua Pohjanmaalla, koska alue on pääkaupunkiseudun jälkeen monikulttuurisinta Suomea. Lehtonen nostaa esimerkkinä esille myös kansainvälisyyden yritysmaailmassa:

– Isot Vaasassa toimivat kansainväliset firmat ovat suurelta osin monikulttuurisia myös työtekijöidensä osalta, ja konferenssin tematiikka liittyy osaltaan myös näihin kysymyksiin.