1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina ei salli uuden Windows-käyttöjärjestelmän asentamista hallituksen koneisiin

Kieltoa perustellaan energiansäästöllä ja tietoturvalla. Kiinan päätös on takaisku Microsoftille.

Ulkomaat

Kiina on kieltänyt yhdysvaltalaisen Microsoft-yhtiön kehittämän Windows 8 -käyttöjärjestelmän asentamisen hallituksen tietokoneisiin.

Kiinan keskushallinnon hankintakeskus ilmoitti kiellosta viime viikolla tiedonannossa, joka koski energiaa säästävien tuotteiden käyttöä. Kiinan hallitus tai uutistoimisto Xinhua eivät kertoneet, miten Windows 8:n hylkääminen liittyy energiansäästöön.

Xinhuan mukaan kiellolla varmistetaan tietokoneiden tietoturva sen jälkeen, kun Microsoft lopetti tuen Windows XP -käyttöjärjestelmälleen. Windows XP:tä on käytetty paljon Kiinassa.

Kiinan päätös on melkoinen takaisku Microsoftille, jonka myynti on muutenkin tökkinyt pahoin Kiinassa.

Tiedotteessaan Microsoft kertoo yllättyneensä Kiinan päätöksestä. Yhtiö kertoo työskennelleensä Kiinan hankintakeskuksen kanssa, jotta sen tuote vastaisi Kiinan vaatimuksia.

Yhtiö aikoo jatkossakin tarjota Windows 7 -käyttöjärjestelmäänsä hallituksen alaisille asiakkailleen. Samalla se jatkaa työtään Windows 8:n puolesta Kiinassa.

Kiina on pitkään ollut hankala markkina-alue Microsoftille. Entisen pääjohtajan Steve Ballmerin kerrotaan todenneen vuonna 2011, että piratismin takia yhtiön tuotot Kiinassa ovat pienemmät kuin Hollannissa, vaikka Kiinassa myydään yhtä paljon tietokoneita kuin Yhdysvalloissa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi