Kiinassa vieraileva Putin toivoo kaasusopimusta isänniltään

Venäjän presidentin mukaan Kiinan suhteet ovat paremmat kuin koskaan. Molemmilla mailla on ollut vaikeuksia naapureidensa kanssa.

Ulkomaat
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan entinen presidentti Jiang Zemin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan entinen presidentti Jiang Zemin tapasivat Shanghaissa 20. toukokuuta osana Putinin virallista Kiinan-vierailua.Aleksei Druginin / RIA Novosti / Kremlin Pool / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on aloittanut kaksipäiväisen vierailun Kiinassa. Venäjä toivoo, että matkan aikana solmitaan suuri maakaasun myyntisopimus.

Putin osallistuu lähinnä Keski-Aasian maita kokoavaan turvallisuuskokoukseen ja on samalla valtiovierailulla Kiinassa.

Ennen matkaa antamassaan haastattelussa Putin hehkutti Kiinan ja Venäjän suhteiden olevan paremmat kuin koskaan.

Kiina on yrittänyt Ukrainan kriisissä tasapainoilla lännen ja Venäjän välissä - silti useat kiinalaisasiantuntijat sanovat, että kriisi on jopa lähentänyt Kiinaa ja Venäjää.

Putin toivoo, että matkan aikana saadaan aikaan sopimus, jolla Venäjä möisi Kiinalle 38 miljardia kuutiometriä maakaasua vuodessa. Se on noin neljäsosa siitä, mitä Eurooppa osti Venäjältä viime vuonna. Tosin hinnasta on vielä kiistaa.

Suhteiden esitteleminen ja kaupankäynti on tärkeää etenkin lännen pakotteiden kohteena olevalle Venäjälle, mutta kumppania saattaa tarvita myös Kiina. Kiina on joutunut naapurimaiden vihan kohteeksi omapäisillä toimillaan. Etenkin kauppasuhteet Vietnamiin ovat kärsineet.

Vietnamilaiset raivostuivat Kiinan öljynporauslautan viemisestä kiistellylle merialueelle. Tuhatpäin kiinalaisia työntekijöitä on tuotu turvaan mielenosoittajien raivolta.