Sean Ricks: Mamut vei sun duunit ja naisen - hyvä!

Kun syyttää suomea taitamatonta maahanmuuttajaa työ- ja rakkaushuolistaan, on jotain pahasti vialla. Silloin on aika katsoa peiliin, kirjoittaa ympäri Eurooppaa matkaava Sean Ricks.

Kuva: Hans Weckman

Tämä on avoin kirje sinulle, joka olet joskus syyttänyt mamun vieneen sinulta kaiken. Tiedäthän: naisesi tai miehesi, työpaikkasi ja miksi ei myös makua suomalaisesta kaljasta.

Et ole yksi huolinesi, vaan sinulla on paljon kohtalotovereita ympäri Eurooppaa. Esimerkiksi Ranskassa.

Marine Le Penin johtama äärioikeistolainen Kansallinen rintama on maahanmuutto- ja EU-kriittinen. Ei siinä mitään vikaa ole. Saa sitä olla. Joukossa on kuitenkin niitä, jotka syyttävät maahanmuuttajia kaikesta. Vähän kuten sinä. Se on typerää.

Yritin asettua sinun ja ranskalaisen saappaisiin, mutta se on vaikeaa. Sitten tajusin: teidän on helpompi syyttää muukalaista kuin todellista syypäätä. Itseäsi.


Älä ymmärrä väärin. Tiedän, että olet kohdannut elämässäsi vaikeuksia. Raha-asiasi eivät ehkä ole menneet niin hyvin kuin olisit toivonut. Kaipaat romantiikkaa, mutta saat sitä vain kun lähipubissa soi Katri Helenan biisi.

Tuntisin myötätuntoa sinua kohtaan, mutta kun olet sellainen ainainen valittaja. Aloitetaan perusasioista: mamut veivät naisesi (miehesi).

Sanotaan, että olit täydellinen kumppani ja teit kaiken oikein. Olisit onnellinen! Pääsit eroon ihmisestä, joka ei arvostanut sinua. Vältyit tulevilta tuskilta. Läpyt!

Sanotaan, että pidit rakastasi itsestäänselvyytenä ja olit kurja tyyppi. Et auttanut kotitöissä ja romanttisin antamasi lahja oli monitoimikone.

Onko se oikeasti mamun syytä, että Mirjasi tai Maunosi lähti lätkimään? Ei ole.

Sitten ovat raha-asiasi. Mamu vei duunisi. Vähän kuten Ranskassa, jossa maahanmuuttajat tekevät paljon niitä töitä, joita "kantaranskalaiset" eivät tee: he työskentelevät vanhusten kanssa, siivoavat, ovat palveluammateissa ja tekevät kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Jos palkka ja työehdot ovat olemattomat, ymmärrän ettet halua sellaista työtä. Ei pitäisikään. Jos kaikki on kuitenkin kunnossa, miksi et kokeile jotakin muuta työtä vaihteen vuoksi? Jos työtä ei siltikään löydy, älä viitsi syyttää ihmistä, joka haluaa hänkin elää parempaa elämää.

Sulje silmäsi hetkeksi ja kuvittele, miltä näytät muiden silmissä. Se ei ole helppoa, koska suurimman osan marinoistasi tuotat nimimerkin takaa.

Näytät surulliselta tapaukselta. Olet keskimittainen, palat helposti auringossa, olet keskivartalolihava ja hiuksiakaan sinulla ei ole niin paljon kuin haluaisit. Kuvissa olet aina se, joka näyttää kärsivän ummetuksesta.

Sinulla on muutama lapsi ensimmäisestä avioliitostasi, mutta ette tule kovin hyvin toimeen. Sinulla on onnen hetkeksi, mutta se johtuu joko viinasta tai Suomen lätkämenestyksestä. Silloinkaan et uskonut, että Suomesta on mihinkään.


Kuulostiko yhtään sinulta? Ei varmaan. Ei ihmistä voi typistää noin yksinkertaiseen muottiin. Ei edes sinua.

Ystäväni, et ole yksin. Hengenheimolaisiasi on joka maassa. Et ole ainutlaatuinen. Turhautumisesi ja vihasi on yleistä tässä ajassa.

Minua harmittaa puolestasi. Jos yhtään tsemppaisit, sinulla olisi oma kulta kainalossa, vähän enemmän rahaa taskussa ja hymy huulilla.

Ai, mutta unohdin. Mamuhan ne molemmat vei. Hymysikin.


Ylen toimittajat Eve ja Sean kiertävät parhaillaan 10 EU-maata ja kirjoittavat sieltä. Matkaa voi seurata Twitterissä tunnisteella #evejasean (siirryt toiseen palveluun) sekä Yle Uutisten verkkosivuilla osoitteessa yle.fi/evejasean.