Turvallisuusekspertti: Tämä on turvallisin tapa maksaa

Tietoturvaan erikoistunut tietokirjailija Petteri Järvinen sanoo, että myös tavalliset ihmiset voivat olla urkkijoiden mielestä mielenkiintoisia.

Kotimaa
Tietokirjailija Petteri Järvinen sanoo, että älypuhelimen seuranta on arkipäivää ja lähes mahdotonta estää.
Tietokirjailija Petteri Järvinen sanoo, että älypuhelimen seuranta on arkipäivää ja lähes mahdotonta estää. Myös sähköposti kannattaisi monen salata paljon tarkemmin kuin keskimäärin tehdään.

Tietoturvaan erikoistuneen tietokirjailijan Petteri Järvisen kommentti saattaa yllättää.

- Verkossa maksaminen on kaikkein turvallisin tapa maksaa tällä hetkellä, Ylen aamu-tv:ssa vieraillut Järvinen kertoo.

Verkko on turvallisin paikka maksaa.

Petteri Järvinen

Kiitos tästä kuuluu Järvisen mukaan suomalaisille pankeille.

- Me olemme verkkopankkimaailmassa olleet aivan kärkeä.

Sen sijaan viestintä verkossa ei ole Järvisen mukaan niin turvallista kuin moni saattaisi luulla. Moni niin kutsuttu tavallinen ihminenkin on kiinnostava urkkijoiden kannalta.

- Meidän viestintämme voi kiinnostaa sellaisia tahoja, joita emme itse edes uskoisi. Saatamme olla yhteydessä ihmisiin, jotka ovat kiinnostavampia kuin itse olemme, Järvinen perustelee.

Sen vuoksi Järvisen mielestä jokaisen kannattaisi suojata oma tietoliikenteensä, esimerkiksi sähköpostinsa.

- On tietoturvan suuri trategia, että jo 15 vuotta sähköpostiohjelmissa on ollut salaustoiminto, jota juuri kukaan ei käytä. Salaustekniikka on olemassa: se on täysin ilmaista ja turvallista. Syy johtuu siitä, että käytännössä salaus on vaikeaa, Järvinen sanoo.

Käytännössä salaus on vaikeaa.

Petteri Järvinen

- Ihmiset haluavat ennemmin mukavuuden kuin turvallisuuden.

Katseet suunnattava itää kohti

Järvisen viesti saattaa yllättää Yhdysvaltojen tiedosteluorganisaation NSA:n vakoilupaljastuksista huolestuneet ihmiset. Järvisen mukaan suomalaisten kannattaa nimittäin olla enemmän huolissaan Venäjästä kuin tiedusteluorganisaatio NSA:sta.

- Edward Snowdenin paljastusten jälkeen NSA:n tekemä urkinta on saanut paljon huomiota. Ihmisille on saattanut syntyä käsitys, että NSA on ainut urkkija. Meitä lähempänä on kuitenkin Venäjä, joka on näin Ukrainan-kriisin aikaan hyvinkin kiinnostunut siitä, mitä Suomessa ajatellaan, Järvinen kertoo.

Hän uskoo, että Venäjä yrittää vakoiluohjelmien kautta erityisesti saada selville, mitä Suomen valtiojohto ja avainhenkilöt ajattelevat.

Uudessa kirjassaan Järvinen kirjoittaa Tikkakoskella sijaitsevasta Viestikoelaitoksesta, joka on vapun jälkeen muuttanut nimensä Puolustusvoimien Tiedustelulaitokseksi. Se vastaa Suomessa ulkomaisesta sotilastiedustelusta.

- Kaikki maat harrastavat urkintaa omien kansallisten etujensa vuoksi, mutta Suomi on varmaan maailman puhtaimpia maita tässä.