1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juha-Petteri Pasma

Vasemmistoliiton Juha-Petteri Pasma haluaa ihmisläheisemmän Euroopan

Meneillään olevien eurovaalien vasemmistoliittolainen ehdokas Lapissa on rajavartijaopiskelija Juha-Petteri Pasma Kolarista. 25-vuotias Pasma haluaa Euroopan unionista entistä ihmisläheisemmän ja nuorekkaamman.

Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Juha-Petteri Pasma
Vasemmistoliiton EU-vaaliehdokasta Juha-Petteri Pasmaa haastattelee Jorma Korhonen.
Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Juha-Petteri Pasma
Vasemmistoliiton EU-vaaliehdokasta Juha-Petteri Pasmaa haastattelee Jorma Korhonen.

Europarlamentissa Juha-Petteri Pasma puhuisi ja toimisi erityisesti syrjäseutujen ja reuna-alueiden puolesta.

- Sehän on nähty, mihin se on johtanut, kun EU asettaa raamit jäsenmaidensa talouspolitiikalle. Sanellaan, että leikkauksia tehdään, koska niitä on pakko tehdä, eikä vaihtoehtoja tarvita. Tottakai se sitten heijastuu syrjäseutujen elämään, hän sanoo.

Millä tavalla Juha-Petteri Pasma sitten kiinnittäisi europarlamentaarikkojen huomiota sysrjäseutuihin - ja unionin reuna-alueisiin? Hän vastaa lyhyesti, että hankkiutumalla samaan tavoitteeseen pyrkivien joukkoon.

- Esimerkiksi maataloustukea pitää suunnata tehokkaammin pienille tiloille.

Vaikka Pasma puhuu maataloudesta ja nimenomaan pienviljelijöiden eduista, ei hän kuitenkaan halua edustaa mitään keskustalaista ajattelua. Hän sanoo puhuvansa pientilallisen poikana ilman minkäänlaista poliittista sukurasitetta.

- Olen läheltä nähnyt, kuinkaa Euroopan maatalouspoilitiikassa on käynyt vuodesta 1995 lähtien.

On menty pankit edellä

Euroopan unionin yleinen talouspolitiikkaa ei liioin saa hyvää arvosanaa Juha-Petteri Pasmalta.

- Pankit edellähän siellä on painettu menemään.

Euroopan huonojen talouksien tukemisesta Pasma sanoo, että toki se voidaan nähdä solidaarisena apuna, mutta esimerkiksi Kreikan tuesta 77 prosenttia meni suoraan maassa toimiville "sikapankeille". Kreikan kansaan on sitten kohdistettu kohtuuttomia vaatimuksia.

- On melkoista silmäänkusemista, jos väitetään, että siinä on Kreikan kansaa pelastettu.

Pasman mielestä EU:lla pitäisi olla malttia myös laajentumisessa.

- Turkki ei saa kelvata jäseneksi, koska maa loukkaa ihmisoikeuksia. Muun muassa kurdien kohtelu on siitä esimerkkinä.

Matkailua ja rajan vartiointia

Juha-Petteri Pasma on ponnistanut maailmalle Kolarin Pasmajärveltä pienviljelijäperheestä. Hän on 25-vuotias ja elää toistaiseksi sinkkumiehenä. Pasman työura on kulkenut kotimaisen ja kansainvälisen matkailun kautta rajavartiolaitoksen palvelukseen. Tällä hetkellä hän opiskelee meri- ja rajavartijakoulussa.

Poliittisen nuorisotoimintansa Pasma aloitti 15-vuotiaana, kymmenen vuotta sitten. Vasemmistoliiton puoluekirjan hän pisti taskuunsa päästyään täysi-ikäiseksi. Jo varsin pian hänet valittiin Kolarin kunnanvaltuustoon, jota työtä kesti yhden kauden. Nyt hän sitten pyrkii europarlamentiin.

Juha-Petteri Pasma sanoo, että Vasemmistoliitossa häntä kiehtoo juuri puoleen humaanisuus - se, mitä hän EU:ltakin toivoo.

- Kaikissa toiminnoissani näen itseni ensisijaisesti lappilaisena ja sitten vasta suomalaisena. 

Etelä vei äänet viimeksi

Vasemmistoliitto keräsi Lapissa viidenneksi eniten ääniä viime EU-vaaleissa vuonna 2009, eli 11,2 prosenttia kaikista äänistä. Viime kerralla Vasemmistoliitolla oli Lapissa kaksi ehdokasta; rovaniemeläinen elokuvatuotantopäällikkö ja matkaopas Saara Hartzell ja kemiläinen rehtori ja kunnallispoliitikko Veikko Kumpumäki.

Lapista Vasemmistoliiton äänet vei kuitenkin turkulainen kansanedustaja Annika Lapintie. Etelä vei runsaat 1600 ääntä.

Vielä viime vuoden syksyllä entinen kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä oli lähdössä eurovaalitaistoon. Muun muassa Vasemmistoliiton Lapin piiri toivoi hänen mukaantuloaan. Tennilä kieltäytyi ehdokkuudesta, koska hänellä ei oman ilmoituksensa mukaan ollut resursseja vaalityöhön, eikä puolueeltakaan luvattu rahallista tukea.

Vasemmistoliiton tunnetuin pohjoissuomalainen eurovaaliehdokas on nyt entinen liikenneministeri Merja Kyllönen Suomussalmelta.