Hämäläisnaiset aktiivisempia äänestäjiä kuin miehet

Euro-vaalien ennakkoäänestäminen on kiinnostanut hämäläisnaisia miehiä enemmän. Kanta-Hämeessä naiset olivat miehiä aktiivisempia ennakkoäänestäjiä kaikissa muissa kunnissa paitsi Ypäjällä.

ennakkoäänestys
Eurovaaligrafiikkaa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Hämeen vaalipiirin innokkaimmat ennakkoäänestäjät ovat Humppilasta. Tiistaina päättyneen ennakkoäänestyksen mukaan melkein joka viides äänioikeutettu kävi äänestämässä Humppilassa. Humppilan ennakkoäänestysprosentti oli 23,8. Myös Forssassa ennakkoäänestäminen veti väkeä vaaliuurnille, lounaishämäläisen pikkukaupungin äänestysprosentti nousi yli 20:n.

Jaetun kolmostilan ennakkoäänestystilastossa vievät näissä eurovaaleissa Hattula ja Hämeenlinna. Molemmissa kunnissa ennakkoäänestysprosentti oli 16,9.

Sen sijaan Hausjärvellä ja Lopella eurovaalien ennakkoäänestysinto oli Kanta-Hämeen vaisuinta. Molemmissa kunnissa ennakkoäänestys jäi alle 13 prosentin.

Hämeen vaalipiirissä äänesti ennakkoon 16,6 prosenttia äänioikeutetuista, mikä on hieman alle koko maan keskiarvon.

Naiset päihittivät miehet

Hämeen vaalipiirin naisista 9,2 prosenttia antoi äänensä ennakkoon. Sen sijaan miehistä ennakkoäänestämässä kävi vain 7,4 prosenttia äänioikeutetuista. Koko Hämeen vaalipiirissä äänesti ennakkoon 27 351 naista ja 22 179 miestä.

Naisten äänestysinnokkuus näkyi esimerkiksi Hämeenlinnassa, missä ennakkoäänestämässä kävi 5 046 naista ja 4 002 miestä. Forssassa ennakkoäänesti 1 651 naista ja 1 329 miestä. Riihimäellä eurovaalien ennakkoäänestykseen osallistui 1 719 naista ja 1 465 miestä.

Piskuinen hevospitäjä Ypäjä on mielenkiintoinen poikkeus Kanta-Hämeessä, sillä ypäjäläismiehet peittosivat äänestysinnossa muut maakunnan miehet. Ero sukupuolten välillä ei kuitenkaan ollut suuren suuri: 138 miestä ja 132 naista.