Allu Tuppurainen eläkkeelle - Rölli vielä miettii

Röllinä koko kansalle tutuksi tullut näyttelijä Allu Tuppurainen jää eläkkeelle. Tuppurainen näkee näyttelijän työrukkasena, jonka työstä on glamouri kaukana. Vaasan kaupunginteatterissa juhlistetaan Allu Tuppuraisen pitkää uraa tänään perjantaina.

kulttuuri
Näyttelijä Allu Tuppurainen
Allu Tuppurainen näyttelee viimeistä kevätkautta ennen eläkepäiviä kiinnitettynä Vaasan kaupunginteatteriin.Vaasan kaupunginteatteri

Allu Tuppurainen jatkaa vielä marraskuun loppuun suositulla Kolmen tähden Allullinen -revyyllään, mutta jää tämän jälkeen virallisesti eläkkeelle. Vaasan kaupunginteatterissa muistetaan tänään perjantaina pitkän uran tehdyttä näyttelijää.

Vaikka eläke häämöttää, ei 63-vuotiaalla Tuppuraisella tunnu kiireet loppuvan varsinaisen työn loppumisen jälkeen.

– Olen jo nyt huomannut, kun on ollut vähän vähemmän töitä, että kiire tuntuu vaan painavan päälle. Aina on jotain työn alla, sanoo Tuppurainen.

Tuppurainen on tehnyt tunnetuimman roolin lasten suosikkihahmona, Röllinä. Röllin rooliin ryhtyminen ei ole näyttelijää kaduttanut.

– Ei ole kaduttanut, mutta jos sitä ei olisi joskus tullut tehtyä, niin suunta voisi olla jotenkin toinen. Vähän semmoista kohtuutonta julkisuutta on saanut sen tiimoilta, ja se on ollut vähän sen rasite, sanoo Tuppurainen.

Moni pohtii, jääkö Röllikin nyt eläkkeelle.

– En ole ihan varma. Toisaalta, nyt kun saa vähän hengähtää, on tehnyt vielä mieli kirjoittaa, kertoo Tuppurainen.

Pitkään mukana ja paljon kokeneena

Vaikka Röllin rooli on Tuppuraisen rooleista se tunnetuin, on pitkän uran tehnyt näyttelijä nähty myös lukemattomissa muissa rooleissa. Iän myötä myös Tuppuraisen lähestymistapa rooleihin on muuttunut.

Rölli ja kultainen avain -elokuvasta Allu Tuppurainen (Rölli vanhana) ja Linnea Röhr (Juurakko)
Allu Tuppurainen RöllinäMalla Hukkanen / Nordisk Film

– Jotenkin löytyy semmoista rentoutta enemmän, ja huomaa että ei tämä nyt maailman tärkein asia ole tämä näytteleminen, Tuppurainen kertoo.

Puusepäksi kouluttautunut Allu Tuppurainen on ollut teatterimaailmassa mukana 70 –luvusta lähtien.

– Olin tekniikassa ja tein kaikkea mahdollista. Olin näyttämömiehenä ja näyttelijäjärjestäjänä. Touhusin vaikka mitä. Sitten siinä sivussa tein omaa keikkaa, jota tänä päivänä sanotaan ehkä Stand Up:ksi, Tuppurainen sanoo.

Joskus kokeneellekin näyttelijälle on tullut eteen roolihahmoja, joista ei meinaa saada mitään irti.

– Sitten työryhmän, ohjaajan ja muiden kavereiden kautta hahmo lähteekin elämään, ja huomaan, että minä tyhmä en vain ole tajunnut tätä, ja tämä onkin hyvä rooli, sanoo Tuppurainen.

Näyttelijäntyö ei ole glamouria baskerit päässä

Allu Tuppuraisella ei ole koskaan ollut teatterista hienostuneita kuvitelmia.

– Se on sitä hikeä, ja välillä tuskaa ja hammasten kiristystä. Ryömit jossakin paskasissa kulisseissa, ja yrität yllättää yleisön. Siitä on monesti se glamouri kaukana, ja silti sen pitäisi välittyä joskus semmoisena katsomoon, Tuppurainen naurahtaa ja jatkaa.

– Tykkään näyttelijästä, joka on semmonen työrukkanen, joka tekee sitä työtä turhia mölyämättä. Ei jää siihen, että ollaan baskeri päässä ja huivi kaulassa kapakassa ja puhutaan taiteesta, vaan tullaan töihin, ja tehdään se homma niin hyvin kuin osataan.

Allu Tuppuraisen mielestä muutosta on tapahtunut nykypäivänä näyttelijöiden keskuudessa.

– Täytyy sanoa, että tuntuu kun se asenne olisi lisääntynyt näyttelijöillä. Joskus ehkä enemmän oli sitä juhlimista, pohtii Tuppurainen.