1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Balkanin tulvat paikoin laskussa, Serbiassa tulvahuippu vielä edessä

Tulvavesien väistyessä asukkaita ja viranomaisia odottat uudet haasteet: tartuntataudit, arvaamattomiin paikkoihin ajautuneet miinat ja isot jälleenrakennustyöt.

Ulkomaat
Tulvan jälkiä Krupanjissa, Belgradin lounaispuolella, 20. toukokuuta.
Tulvan jälkiä Krupanjissa, Belgradin lounaispuolella, 20. toukokuuta.Andrej Isakovic / AFP / Lehtikuva

Jokivedet ovat rankkasateiden vuoksi korkealla myös muualla keskisessä Euroopassa kuin vuosikymmenien pahimmista tulvista kärsivällä Balkanilla. Paljon pohjoisempana Puolassa varaudutaan jokien tulvimiseen yli äyräidensä. Varsovan läpi virtaava Vistula ylitti hälytysrajan tiistaina ja jatkoi nousua keskiviikkona.

Balkanilla vesi on paikoin kääntynyt laskuun, mutta Serbiassa tulvahuippu saavutettaneen vasta lähipäivinä. Rajuimmin tulvivan Savajoen ja Tonavan yhtymäkohdassa sijaitsevassa Belgradissa on kasattu kellon ympäri hiekkasäkkejä jokivarteen vedenpinnan noustessa. Asiantuntijat arvioivat kuitenkin edelleen, että tulva pysyy Belgradissa kurissa.

Bosnian, Serbian ja Kroatian tulvissa ja maavyörymissä on kuollut ainakin 49 ihmistä. Bosniassa sata tuhatta ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Serbiassa tulvaevakkoja on 30 000 ja Kroatiassa 15 000. Satoja ihmisiä kerrotaan olevan kateissa.

"Tautiepidemiat väistämättömiä"

Maailman terveysjärjestö WHO on lähettänyt Balkanille asiantuntijoitaan auttamaan tartuntatautien estämisessä. WHO on luvannut myös lääkkeitä tulva-alueiden tyypillisiin tauteihin, muun muussa ripuliin. Isot epidemiat ovat silti väistämättömiä tällaisessa tilanteessa, Bosnian viranomaiset pelkäävät.

Maatiloilla hukkuneiden tuhansien eläinten ruhot pyritään keräämään pois mahdollisimman nopeasti tautivaaran vähentämiseksi. Pelkoa herättävät myös Jugoslavian hajoamissotien miinat, joita tulva on huuhtonut esiin. Balkanille arvellaan jääneen 1990-luvun sodista 120 000 räjähtämätöntä miinaa.

Tulvien rahallisia vahinkoja on voitu arvioitu vasta alustavasti, mutta viranomaisten mukaan ne lienevät satoja miljoonia euroja. Hätäavun ja siivoustöiden jälkeen tarvitaan runsaasti rakennusmateriaaleja, sillä tulvat ovat tuhonneet laajoilla alueilla taloja, teitä ja siltoja.

EU:n komissio kertoi tiistaina, että 19 EU-maasta oli tarjottu tulvamaille asiantuntija- ja aineellista hätäapua. Joukossa on myös Suomi. EU-maiden avustustyöntekijöitä on paikalla kaikkiaan lähes 400.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi